×

Stiri

Expozitia "Razboiul hartilor", dedicata Centenarului, deschisa in Capitala

Expozitia "Razboiul hartilor", dedicata Centenarului, deschisa in Capitala

Expozitia "Razboiul hartilor", dedicata Centenarului Marii Uniri, va fi deschisa la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti, in perioada 28 noiembrie - 16 decembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Expozitia prezinta harti etnografice realizate in prima parte a secolului al XX-lea, care au fost utilizate atat in presa, pentru promovarea pozitiei Guvernului roman privind Conferinta de Pace de la Paris, cat si de catre delegatiile nationale care au participat la aceasta.

Conferinta de Pace de la Paris, ce a urmat Primului Razboi Mondial, s-a desfasurat in perioada 1919 - 1922. Ea a fost formata dintr-o serie de intruniri intre delegatii din diverse state si a redesenat harta Europei, plecand de la principiul autodeterminarii - fiecare nou stat se constituia in jurul unei singure natiuni, care avea dreptul sa detina teritoriul in care elementul sau etnic era majoritar. In acest context, hartile etnografice au jucat un rol esential, fiind instrumentul prin care putea fi aplicat principiul autodeterminarii.

Cine vrea serios sa solutioneze problema nationalitatilor, trebuie sa caute solutia in harta etnografica, spunea, inca din 1906, omul politic ardelean Aurel C. Popovici.

Expozitia deschisa la Muzeul Hartilor urmareste sa evidentieze rolul pe care hartile etnografice l-au avut la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Expunerea hartilor "in oglinda" ajuta publicul sa inteleaga ce sunt hartile etnografice, de ce difera unele de altele, cum se creau si cum erau utilizate, cum s-au trasat granitele cu ajutorul acestora.

Expozitia reuneste un numar de 14 lucrari care provin de la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Belgrad - Serbia, Universitatea Bordeaux - Montaigne, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si colectia privata Silviu Anghel. Printre acestea se numara harta lui Emmanuel de Martonne - Repartition des Nationalites dans les pays ou dominent les Roumains, Pal Teleki - Ethnographical Map of Hungary based on the Density of Population, Jovan Cvijic - Carte ethnographique des regions septentrionales Yougoslaves, A.D. Athanasiu - Carte ethnographique du Banat de Temesvar d’apres la Carte ethnographique de la Hongrie orientale, par Pal Balogh, et les statistiques officielles.

Spatiul care gazduieste expozitia a fost conceput pentru a gazdui harta in diversele sale forme si contexte. Acesta da vizitatorului posibilitatea de a descoperi harta nu doar ca obiect material (cum a fost creata, tehnologiile folosite, suportul si conditiile de productie) ci si ca obiect cultural (cine este creatorul ei, in ce context si pentru ce uz a fost creata, care au fost implicatiile sociale si culturale ale producerii ei).

Articole asemanatoare