Expozitia "Romania Mare in reprezentari cartografice", care acopera parcursul istoric al unificarii tarilor romane, este vernisata, marti, la Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Romane din Bucuresti, unde va putea fi vizitata pana pe 2 noiembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Expozitia este organizata de Biblioteca Academiei Romane, in parteneriat si la initiativa Oficiului National pentru Cultul Eroilor.
Vor fi expuse 85 de harti, planuri si cartograme din colectiile Cabinetului de Harti al Bibliotecii Academiei Romane, care acopera parcursul istoric al unificarii tarilor romane, avand ca punct de plecare Unirea Principatelor Romane din anul 1859 ("Charta Principatelor Unite si Bassarabiei", realizata in 1861) pana la cel de-Al Doilea Razboi Mondial (harta "Numarul romanilor inainte si dupa impartirea tarii aflati in tara si peste hotare", realizata de Institutul Geografic Militar in anul 1941).
Evenimentul se inscrie in seria manifestarilor dedicate Centenarului Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri si are ca scop ilustrarea cartografica a diferitelor secvente istorice premergatoare constituirii Romaniei Mari, prezentarea hartilor etnografice folosite in timpul negocierilor din cadrul Conferintei de Pace de la Paris 1919-1920, precum si reflectarea noilor dimensiuni teritoriale, geopolitice si socio-economice in materialele cartografice interbelice.
"Istoria devine incomprehensibila fara harti, fara reprezentari cartografice. De aceea expozitia realizata de Biblioteca Academiei Romane - institutia care detine un adevarat tezaur national al Romaniei si al romanilor - este de o importanta capitala. Cuvantul «harta» (charta) are aceeasi etimologie ca si cuvantul «carte», semn ca universurile cartografiei si carturariei interfereaza, se completeaza si intra in sintonie", declara in prefata catalogului expozitiei acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane.
Expozitia de la Biblioteca Academiei Romane doreste sa ilustreze faptul ca sacrificiul militarilor romani in timpul Primului Razboi Mondial a fost sustinut, din plin, de celelalte segmente ale societatii romanesti, intre care cartografia romaneasca a fost un contributor de seama la izbanda revendicarilor legitime, nationale si politice, ale romanilor in cadrul Conferintei de pace de la Paris din anii 1919-1920.
Expozitia ramane deschisa in perioada 23 octombrie - 2 noiembrie si poate fi vizitata dupa urmatorul program: luni-vineri, orele 10.00 - 18.00, sambata, 10.00 - 14.00.