×

Accesează
contul existent

Stiri

Concert sustinut de violonistul Alexandru Tomescu la Ankara, in contextul marcarii Centenarului

Concert sustinut de violonistul Alexandru Tomescu la Ankara, in contextul marcarii Centenarului

Un concert sustinut de unul dintre violonistii de marca ai Romaniei, Alexandru Tomescu, va avea loc in Sala Orchestrei Simfonice Prezidentiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, pe 16 noiembrie, iar evenimentul are loc in contextul marcarii Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul si va avea loc pe 16 noiembrie, de la ora 20.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Manifestarea se desfasoara in contextul marcarii unui secol de unitate romaneasca, dar a 140 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Turcia.

Evenimentul de la Ankara va debuta cu vernisajul expozitiei "George Enescu - decenii de nemurire", care prezinta, in aproximativ 20 de panouri, imagini semnificative ale ascensiunii personalitatii polivalente a violonistului, pianistului, compozitorului, dirijorului si profesorului roman.

Seara va continua cu concertul la care invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, cel care a castigat in anul 2007 dreptul de a canta la faimoasa si valoroasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. De atunci, Alexandru Tomescu a realizat numeroase proiecte, turnee in tara si colaborari cu alti muzicieni, astfel incat sunetul viorii sa poata fi ascultat de toti romanii. Alexandru Tomescu a dovedit ca poate imblanzi orice forma de muzica, mai ales dupa proiectul "Paganini - inger sau demon", care a demonstrat ca poate schimba perceptia asupra muzicii clasice in Romania.

Dupa o mai mult decat fructuoasa cariera in Europa si in lume, presarata cu succese in sali precum Theatre des Champs Elysees - Paris, Carnegie Hall - New York si Metropolitan Arts Centre - Tokio, sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur si Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private. A inteles ca neconventionalul, ca imbinare intre profesionalism si inovatie, este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot in lumea muzicala romaneasca: a cantat pe Stradivarius intr-o statie de metrou, pentru a dovedi ca exista o insemnata receptivitate pentru muzica de calitate; a cantat intr-o padure pentru a milita impotriva exploatarii irationale a domeniului forestier. A cantat in fata unei case in ruine, pentru a stopa distrugerea cladirilor aflate in Patrimoniul National. A cantat cu scopul adunarii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din Romania si pentru protezarea auditiva a copiilor cu deficiente de auz. Este printre primii artisti care si-au facut o misiune clara din a purta mesajul muzicii clasice in orase romanesti in care nu exista filarmonici. Este suficient ca numele sau sa apara pe un afis pentru ca biletele sa se epuizeze cu zile intregi inainte.

Alexandru Tomescu nu se rezuma doar la a canta in fata publicului sau, ci cultiva un dialog intens cu acesta, fie de pe scena, explicand ce canta, fie prin interviurile pe care le acorda. Angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007, a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument. Dupa o serie aproape neintrerupta de concerte desfasurate in Romania si in lume, numele violonistului si al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Bujor Hoinic este recunoscut pe mai multe planuri in sfera muzicala: compozitor, dirijor, pianist si profesor. Si-a inceput activitatea profesionala ca dirijor la Opera de Stat din Timisoara, orasul sau natal, unde a activat intre anii 1973-1984. A obtinut apoi un contract la Opera din Ankara, continuu prelungit (incepand cu 1984), unde i s-au incredintat in diferite perioade mai multe mandate de director artistic. In paralel a activat ca profesor de compozitie la cele doua conservatoare din capitala Turciei. Preocuparile in domeniul compozitiei s-au evidentiat inca din perioada studentiei la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti.

Articole asemanatoare