×

Stiri

Centenar cu "Maresalii", la Teatrul "Stela Popescu" din Bucuresti

Centenar cu "Maresalii", la Teatrul "Stela Popescu" din Bucuresti

Spectacolul "Maresalii", de Constantin Venerus Popa in regia lui Alexandru Bindea, va avea premiera pe 15 noiembrie, de la 19.00, urmarind rolul maresalilor Prezan si Averescu in Primul Razboi mondial si in realizarea Marii Uniri, al carei centenar il marcheaza productia Teatrului "Stela Popescu".

Evenimentul va avea loc la Sala Mica a Palatului National al Copiilor, fiind o manifestare produsa de Primaria Municipiului Bucuresti prin Teatrul Stela Popescu, cu prilejul Anului Centenar, arata un comunicat remis MEDIAFAX. Spectacolul va fi prezentat in avanpremiera pe 11 noiembrie, de la ora 17.00.

Scenografia este semnata de Mihaela Popescu. In distributie se afla Amalia Ciolan, in rolul reginei Maria, Ionut Ciocia, drept Carol al II-lea, Catalin Frasinescu, ca Von Czernin, Marcelo Cobzariu, interpretand rolul maresalului Averescu, Dan Astelean, ca Maresalul Prezan, Marius Bodochi in postura lui Ferdinand, si Alexandru Bindea, drept Bratianu.

"Piesa «Maresalii» este o evocare a unor personalitati si momente din istoria de acum 100 de ani. Bazata pe o solida documentare bibliografica, aceasta succesiune de cadre urmareste in linii mari evenimente din desfasurarea Primului Razboi Mondial. Titlul piesei este dat de doua mari personalitati care au luptat in razboi; maresalul Prezan si maresalul Averescu, care, impreuna cu regina Maria, au fost «artizanii» realizarii Marii Uniri. Conceptia regizorala va pune in evidenta adevarul istoric, in primul rand, apoi textul dramaturgului Constantin Venerus Popa, realizat dupa o idee a actorului Nicolae Punga", a spus regizorul spectacolului, Alexandru Bindea.

Montarea are in centru realitatea istorica a Primului Razboi Mondial, care a adus in prim plan figurile multor ofiteri romani. Generali precum Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Eremia Grigorescu, Constantin Christescu, Constantin Scarisoreanu, Henri Cihoski, Ion Popescu, Arthur Vaitoianu au contribuit la organizarea rezistentei in fata trupelor Puterilor Centrale in Moldova neocupata. Ei, alaturi de alti numerosi ofiteri, subofiteri si soldati simpli, au fost legati de Luptele de la Marasti-Marasesti-Oiutz, din vara anului 1917. Doi dintre acesti generali, Averescu si Prezan, s-au remarcat in mod deosebit, motiv pentru care, in anul 1930, regele Carol al II-lea a hotarat inaintarea lor la gradul de maresal.

Autorul textului, Constantin Venerus Popa, descrie piesa ca pe "o scurta trecere in revista a unor momente extrem de tensionate desfasurate in preajma capitularii Romaniei din 1918. Este prezentata atitudinea patriotica a generalului Averescu, care, in dubla calitate de general si prim ministru, a fost confruntat cu cererile ultimative ale Puterilor Centrale. Fermitatea, dar si diplomatia dovedita de Averescu pot deveni oricand modele de comportament pentru un om politic confruntat cu situatii limita. Generalul Prezan, in calitate de sef al Marelui Cartier General, este infatisat intr-o maniera strict militara, nevoit sa traduca in terenul confruntarilor armate deciziile politice. Piesa imbina amintirile Reginei Maria, legate de aceste evenimente, relatarile unor contemporani si se bazeaza pe o serioasa documentare".

Articole asemanatoare