Ministerul Culturii supune dezbaterii publice un proiect de Hotarare pentru aprobarea descrierii si procedurilor de acordare si retragere a distinctiilor nationale prevazute de Legea nr. 91/2018 privind Centenarul razboiului pentru intregirea Neamului si Centenarul Marii Uniri.
In conformitate cu dispozitiile alin. (4) al art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Culturii si Identitatii Nationale (B-dul Unirii nr. 22, sector 3, Bucuresti), pe fax, la nr. 021/222.85.43, sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, pana la data 3 noiembrie.
Printre distinctiile avute in vedere se numara Medalia Comemorativa "Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului", care se acorda institutiilor militare si civile, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, unitatilor administrativ-teritoriale, organizatiilor neguvernamentale, precum si persoanelor fizice care, prin activitatea desfasurata, pastreaza intr-o masura deosebita memoria faptelor de arme si a sacrificiului uman consemnat in razboiul pentru intregirea neamului, contribuie la protejarea mormintelor si a operelor comemorative de razboi si la studierea istoriei Primului Razboi Mondial.
De asemenea, se instituie Medalia Aniversara "Centenarul Marii Uniri", care se acorda persoanelor fizice sau juridice, institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale, autoritatilor administratiei publice locale sau unitatilor administrativ-teritoriale care pastreaza, cultiva, dezvolta si prezinta intr-o masura deosebita memoria evenimentelor si personalitatilor care au contribuit la faurirea unitatii nationale si a statului modern roman sau, prin activitate ori cariera, la apararea valorilor in numele carora s-a infaptuit Marea Unire din 1918.
Aceste doua distinctii sunt conferite, prin decret, de presedintele Romaniei, la propunerea motivata a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a prim-ministrului, a presedintelui Academiei Romane sau a Departamentului cultura, culte si Centenar din cadrul Administratiei Prezidentiale.
Acestora li se alatura distinctii precum Medalia Parlamentara "Romania Centenara", Distinctia Parlamentara "100 de ani recunostinta", Medalia de onoare "Loc al Razboiului pentru Intregirea Neamului" si Medalia de onoare "Loc al Marii Uniri".
Proiectul de Hotarare pentru aprobarea descrierii si procedurilor de acordare si retragere a distinctiilor nationale prevazute de Legea nr. 91/2018 privind Centenarul razboiului pentru intregirea Neamului si Centenarul Marii Uniri poate fi consultat pe site-ul ministerului, http://www.cultura.ro/proiect-de-hotarare-22.