×

Stiri

Filarmonica "George Enescu" inaugureaza stagiunea 2018-2019 cu un concert integral Beethoven

Filarmonica "George Enescu" inaugureaza stagiunea 2018-2019 cu un concert integral Beethoven

Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti deschide stagiunea 2018-2019 pe 4 octombrie, sub bagheta pianistului si dirijorului Christian Zacharias, care propune un program integral semnat de Ludwig van Beethoven, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Stagiunea 2018-2019 se va desfasura sub semnul aniversarii Centenarului, dar va marca si 150 de ani de la infiintarea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" (1868) si 130 de ani de la inaugurarea cladirii Ateneului Roman (1888).

Primele concerte ale stagiunii au loc pe 4 si pe 5 octombrie, de la ora 19.00, in Sala mare a Ateneului Roman. Pianistul si dirijorul Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonica a Filarmonicii intr-un program Beethoven.

"Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o buna ocazie de a reintroduce in atentia opiniei publice concertele primei institutii muzicale din Romani, aflata in elita muzicala europeana. O stagiune consistenta, angajand nume consacrate din lumea muzicala si academica in evenimente culturale - concerte, conferinte, expozitii etc. - de inalta tinuta. Insistam sa pastram cu rigoare si consecventa activitati culturale care sa omologheze un spatiu al excelentei spiritului rafinat. Romania are imperativa nevoie de a-si ameliora imaginea in lumea democrata civilizata, iar cultura de performanta, sustinuta si promovata inteligent, poate juca un rol esential. Filarmonica George Enescu se straduieste sa slujeasca responsabil acest deziderat", declara Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".

Concertul din deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019 are in program exclusiv lucrari de Ludwig van Beethoven: "Creatiunile lui Prometeu, op. 43" (selectiuni), "Concertul nr. 3, in do minor, pentru pian si orchestra, op. 37" si "Simfonia nr. 2, in re major, op. 36".

Christian Zacharias este cunoscut pentru profesionalismul si intransigenta sa. S-a afirmat pe plan international, castigand premiul competitiilor de la Geneva si de la Van Cliburn. In 1975 a obtinut premiul I la Competitia Ravel de la Paris, iar, in 2000, a debutat in Statele Unite ale Americii, dirijand Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. In 2006 a condus Orchestra Filarmonica din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona, Spania, dirijor principal al Orchestrei de Camera de la Lausanne (din 2000), Elvetia, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Goteborg (din sezonul 2002/2003), Suedia. A sustinut recitaluri camerale, impreuna cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff si Frank Peter Zimmermann. A inregistrat pentru casa EMI pana in 1997, dupa care a semnat un contract cu Dabringhaus si Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart - inregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne - a fost laureat cu distinctia ECHO Klassik 2008, volumul IV al acestei serii, cu Diapason d’Or si cu Choc du Monde de la Musique. In ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award pentru artistul anului, la Cannes.

In aceasta toamna, in continuarea stagiunii aniversare 2018-2019, in Sala Mare a Ateneului Roman, dirijori si solisti de renume international vor fi oaspetii Filarmonicii bucurestene, printre acestia numarandu-se sefii de orchestra Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu si instrumentistii Misha Maisky (violoncel) si Lukasz Krupinski (pian).

Articole asemanatoare