×

Accesează
contul existent

Stiri

Filarmonica "George Enescu" marcheaza Centenarul printr-un concert, vineri, la Ateneul Roman

Filarmonica "George Enescu" marcheaza Centenarul printr-un concert, vineri, la Ateneul Roman

Un concert dedicat Centenarului Marii Uniri, sub bagheta lui Christian Badea, este organizat de Filarmonica "George Enescu" si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, vineri, de la ora 19.00, la Ateneul Roman din Bucuresti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Organizatorii au anuntat ca evenimentul are loc pe scena "cea mai incarcata de istorie a Romaniei moderne, simbol al identitatii si culturii noastre".

"La implinirea a o suta de ani de la realizarea celui mai important vis national, Orchestra Simfonica a Filarmonicii «George Enescu» va oferi un concert extraordinar, ai carui protagonisti vor fi reprezentantii a doua generatii de mari muzicieni romani, una a consacrarii, cealalta a afirmarii. Orchestra va fi condusa de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii si unul dintre cei mai valorosi artisti romani de anvergura internationala, iar in ipostaza de solist va aparea Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai stralucite tinere talente nascute pe pamant romanesc, laureat al numeroase concursuri internationale de pian, cu o ascensiune artistica spectaculoasa in ultimii ani", noteaza organizatorii.

Programul Concertului Centenarului la Ateneul Roman va cuprinde lucrari reprezentative din repertoriul romanesc si universal. Cele doua "Rapsodii" de George Enescu vor marca inceputul si finalul concertului. O alta creatie autohtona a fost selectata din creatia lui Alfred Alessandrescu, continuator al mostenirii enesciene in secolul XX - poemul simfonic "Acteon". Pe langa acestea, programul va cuprinde lucrari semnate de Serghei Rahmaninov si Georges Bizet. Daniel Ciobanu va interpreta "Rapsodia pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra" a muzicianului rus, pentru ca apoi Christian Badea si Orchestra Filarmonicii sa ofere publicului selectiuni din "Suita Carmen", din opera compusa de Bizet.

"Suntem bucurosi ca, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Nationale, sa prezentam un Concert de Gala, avandu-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel", spune Christian Badea, consilier artistic al Filarmonicii "George Enescu".

Daniel Ciobanu, nascut in Piatra Neamt, a inceput studiul pianului la varsta de noua ani. A absolvit Liceul de Arta "Victor Brauner", avandu-i profesori pe Cosma Magdolna, Iulian Arcadi Trofin si Mihaela Spiridon. A castigat o bursa de studii "Constantin Silvestri", la colegiul privat Stewarts Melville din Edinburgh, Marea Britanie. A avut timp de sase ani bursa si a absolvit cu "magna cum laude" Conservatorul Regal al Scotiei din Glasgow. A obtinut distinctii prestigioase, printre care se numara titlul de tanarul muzician al anului 2008 oferit de Rotary Club Edinburgh, bursa Yamaha Europe Foundation 2010 si doua diplome de excelenta - in tehnica si executie si ca pianist-concertist" - ambele obtinute la Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot din Paris, Franta.

Dedicat in egala masura muzicii simfonice si operei, Christian Badea, consilier artistic si prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele si in cele mai importante sali si teatre de opera, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcata de colaborari importante cu artisti de referinta ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renee Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nasterii artistului a fost sarbatorit la Filarmonica "George Enescu", ultimele doua concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seama ai faimosului compozitor, dirijor, pianist si pedagog american.

Articole asemanatoare