Muzicienii Gabriel Croitoru si Tiberiu Soare sunt protagonistii concertului sustinut pe 19 octombrie pe scena Filarmonicii de Stat din Izmir, care marcheaza celebrarea Centenarului Marii Uniri si a celor 140 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Turcia, arata un comunicat remis MEDIAFAX.
Evenimentul este programat in sala mare de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir, cu sprijinul Institutului Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" din Istanbul.
Programul concertului de la Izmir include "Concertul in Re Major, op. 35, pentru vioara si orchestra" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Toccata" de Yalcın Tura, "Rapsodia Romana nr. 1", ca si "Rapsodia Romana nr. 2", de George Enescu, arata comunicatul transmite ICR Istanbul.
Pe 19 octombrie, de la ora 20.00, va avea loc un concert exceptional sustinut de doi muzicieni de marca, Gabriel Croitoru si Tiberiu Soare, recunoscuti pe plan mondial, doua nume cu zeci de premii nationale si internationale, care vor canta alaturi de Orchestra Simfonica de Stat din Izmir.
Evenimentul de la Izmir aduce pe scena si un instrument legendar - vioara Guarneri del Gesu, supranumita "Catedrala", la care a cantat George Enescu si pe care va canta unul dintre cei mai mari violonisti romani, Gabriel Croitoru.
Programul concertului extraordinar de la Izmir va include prezentarea expozitiei "George Enescu - decenii de nemurire", organizata in parteneriat cu Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti. Cele aproximativ 20 de panouri infatiseaza spectaculoasele cariere de violonist, pianist, compozitor, dirijor si profesor ale lui George Enescu, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX in teatrul muzical contemporan.
Violonistul Gabriel Croitoru este castigatorul premiului I al Concursului International de vioara Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, 1979, si al Concursului International de vioara Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum si al premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Pablo de Sarasate. Este, de asemenea, castigatorul multor altor trofee importante, printre care premiul al II-lea (premiul intai neacordat) la Concursul International de vioara "Tibor Varga" de la Sion, Elvetia, premiul al III-lea la Concursul International de vioara "N. Paganini" de la Genova, Italia, premiul special al juriului la Concursul International de vioara "Fritz Kreisler" de la Viena, Austria, si a fost catalogat de presa franceza de specialitate drept "un violonist exceptional, avand o tehnica impecabila", dupa ce a castigat premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International de vioara "Zino Francescatti" de la Aix-en-Provence, Franta, 1987.
In 2008, violonistul a castigat dreptul de folosinta asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, in anul 1730, ce i-a apartinut muzicianului roman George Enescu.
Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzica "Iacob Muresianu" din Bucuresti, pe care le-a absolvit in anul 1995, ca sef de promotie. Tiberiu Soare a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler, distinctie acordata de Familia Regala a Romaniei. Pe plan international, activitatea artistului a constat in colaborari cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi Royal Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), London Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Volks Oper Orchester (Austria), Orchestre de Suisse Romande (Elvetia), Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena (Grecia), Orchestra Filarmonicii din Praga, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia) etc. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Targu-Mures, Brasov, Craiova, Satu Mare, Ploiesti, Constanta, Bacau, Botosani, Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala Radio. Totodata, a realizat numeroase turnee in Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania si Elvetia.