Ministrul Culturii spune, referitor la prabusirea, joi, a casei din Hobita in care s-a nascut Constantin Brancusi, aflata in proprietate privata, ca, "din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale se afla in imposibilitatea de a exercita dreptul de preemtiune".
"Am citit cu durere in suflet despre prabusirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobita, cea in care s-a nascut marele Constantin Brancusi si, care, din pacate, se afla de foarte mult timp intr-o stare avansata de degradare. Constructia in paragina este proprietate privata si, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Directia Judeteana pentru Cultura Gorj, din subordinea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, intentioneaza sa intreprinda o inspectie la fata locului. De asemenea, in aceeasi curte, la cativa metri distanta, autoritatile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu", a explicat ministrul George Ivascu, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Ministrul mai spune, in comunicatul remis MEDIAFAX, ca acesta "este unul dintre multele exemple care confirma ca Guvernul Romaniei a facut un pas extrem de important in directia corecta, in vara acestui an, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investitii in domeniul Culturii. Este necesara reglementarea de urgenta a asigurarii fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se afla intr-o avansata stare de degradare si pentru care exista riscul semnificativ de a disparea in timp scurt. Din pacate, ani multi de dezinteres administrativ si politic ne-au adus in situatia actuala in care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale se afla in imposibilitatea de a exercita dreptul de preemtiune cu privire la imobile monumente istorice si bunuri culturale mobile clasate, statul roman pierzand astfel sansa de a achizitiona bunuri de valoare inestimabila pentru patrimoniul sau cultural".
Ministrul descrie si nevoia de a formula instrumente mai eficiente pentru institutiile statului pentru a interveni in criza patrimoniului cultural: "Cred ca si ce s-a petrecut astazi trebuie sa fie un rasunator semnal de alarma pentru crearea unui sistem de prioritati culturale, fiind necesara, totodata, dezvoltarea unui mecanism transparent si competitiv de achizitii care sa inlesneasca intrarea in patrimoniul national a creatiilor contemporane de valoare. Institutiile statului au obligatia de a adopta masuri eficiente care sa asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astazi, in ansamblul sau, intr-o criza care trebuie oprita. Nu avem aceasta datorie doar fata de inaintasi ci, in primul rand, fata de generatiile viitoare".
Chiar in anul in care se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri, casa in care s-a nascut Constantin Brancusi, la Hobita, in judetul Gorj, s-a prabusit. Aflata in aceeasi curte in care a fost ridicata Casa Memoriala, constructia din lemn originala este in proprietate privata si, de la un an la altul, au disparut acoperisul si, acum, unul dintre pereti.
Constantin Brancusi, nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj, si decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.