Un manuscris dedicat memoriei soldatilor cazuti in Razboiul de Independenta si in Primul Razboi Mondial, vechi din 1924, a fost descoperit in interiorul unui monument din comuna Surdila-Greci, judetul Braila, in timpul lucrarilor de restaurare pentru ceremoniile dedicate Centenarului.
Monumentul din comuna Surdila-Greci este restaurat pentru ca aici vor fi ceremonii de Centenar, iar in timpul lucrarilor, in interior a fost descoperit un manuscris.
Primarul spune ca investitia a meritat fiecare ban, in conditiile in care descoperirea are o importanta foarte mare pentru comunitate, printre eroi fiind numerosi stramosi ai locuitorilor.
„Este un crampei de istorie, cand am citit documentul prima data m-a miscat. Tine de identitatea noastra, este foarte important. Noi am pus deja o copie la temelie, iar originalul il vom trimite la muzeu sau la biblioteca judeteana. Inca nu am decis, vrem sa-l dam in custodie pentru ca am aflat ca il putem tine si la noi daca avem conditii. O sa vedem cum putem face sa-l recuperam si sa-l expunem la Primarie pentru ca este despre stramosii nostri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Surdila-Greci, Ionel Meirosu.
Localnicii se mandresc cu descoperirea facuta in interiorul monumentului din sat.
„Este o marturie, un arc peste timp. Am fost atat de emotionata incat am si plans”, a spus o localnica.
Copii ale documentului vor fi expuse la Primaria din comuna braileana si vor fi introduse in monument, in timp ce originalul va ajunge la Biblioteca Judeteana Braila sau la Muzeul Brailei.
„Inca nu a ajuns la noi, am stiinta de document, am vazut o copie. Daca exista dorinta, noi il vom expune. Este un document de valoare. Sunt bucuros ca s-au gandit sa-l expuna la noi, la muzeu avantajul este ca il putem expune in conditii optime, conservare, lumina, temperatura. Oricum, astfel de documente trebuie sa ajunga in institutii specializate”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Muzeului de Istorie din Braila.
Monumentul Eroilor din comuna braileana Surdila-Greci a fost ridicat in vremea Regelui Ferdinand, cu banii comunitatii, in memoria celor care au murit pe front, printre eroi fiind si cativa localnici. Obiectivul infatiseaza un vultur cu aripile larg deschise, asezat pe o coloana pe care sunt reprezentati un soldat si stema Regatului Romaniei.
Lucrarea de reabilitare a monumentului costa aproximativ 100.000 de lei, bani de la bugetul Primariei din Surdila-Greci.