×

Accesează
contul existent

100 de locuri de vizitat

Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti

In anul 2017 s-au implinit 100 de ani de la luptele de la Marasesti – daca armata romana n-ar fi rezistat aici, in vara anului 1917, ofensivei declansate de Puterile Centrale, despre Romania nu s-ar mai fi vorbit decat la trecut.

Romania a intrat in primul razboi mondial in anul 1916, de partea Antantei si, dupa o serie de victorii repurtate asupra fortelor Puterilor Centrale, armata romana a suferit grele infrangeri, ceea ce a facut ca, in anul 1917, din Romania sa mai fi ramas doar cateva judete din nordul Moldovei, acolo unde s-au refugiat toate institutiile statului si Casa regala. Mai mica decat oricand, Romania s-a aflat aproape de iesirea din istorie. Cu toate acestea, la sfarsitul anului 1918, Romania avea sa devina mai mare ca niciodata, mai mare chiar decat este astazi.

Pentru a slavi memoria ostasilor romani cazuti in acele batalii, au fost ridicate, numai in judetul Vrancea, patru mausolee: la Marasesti, Marasti, Soveja si Focsani. Un alt mausoleu dedicat memoriei ostasilor romani morti in primul razboi mondial a fost ridicat la Mateias, in judetul Arges.

Mausoleul de la Marasesti a fost inaugurat in anul 1938 si adaposteste mormitele a aproape 6.000 militari romani, soldati si ofiteri. Generalul Eremia Grigorescu, cel care a comandat armata romana pe frontul de la Marasesti a supravietuit razboiului, a apucat sa vada Romania Mare si s-a stins din viata la 1919; la dorinta sa a fost inmormantat tot in incinta Mausoleului de la Marasesti, in preajma soldatilor pe care i-a condus in lupta, sarcofagul sau ocupand pozitia centrala a monumentului.

Fresca interioara a Mausoleului a fost realizata de Eduard Saulescu, iar basoreliefurile exterioare sunt opera sculptorilor Ion Jalea si Corneliu Medrea. Toate cele patru mausolee din judetul Vrancea au fost restaurate in perioada 2009-2013.

Articole asemanatoare