Poarta Ecaterinei din Brasov, cunoscuta ca sora Portii Schei, este unul dintre cele mai vechi si bine conservate obiective turistice din regiune. Aceasta si-a pastrat aspectul original pana astazi. Numele cetatii vine de la manastirea de calugarite ce se afla in zona, pe strada Caterina. De-a lungul istoriei sale, Poarta Ecaterina a avut mai multe denumiri, precum: Porta Corpus Christi, Porta Superior sau Porta Sanctae Katharinae. Cetatea a fost timp de secole singura cale care a permis accesul locuitorilor din Schei in Brasov, prin zidurile vestice ale acesteia, la mijlocul laturii dintre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor.
Constructia a fost ridicata in anul 1559, dupa diverse opinii fiind recladita in locul unei porti mai vechi, Poarta Sfantului Duh.
Cetatea are o forma patrata, cu patru turnuri, fiind initial prevazuta cu un pod mobil cu lanturi ce asigura trecerea peste santul cu apa. In interiorul Portii Ecaterinei se gasesc galerii de lemn amplasate pe mai multe randuri, avand functie de aparatori. Cetatea se bucura de o arhitectura unica in lume, acest element conferindu-i o importanta artistica si culturala deosebita. Bolta cladirii este pictata in stil renascentist. Dupa anul 1829, cetatea isi pierde rolul de punct de aparare, fiind folosita ca depozit pana in anul 1955.
Poarta Ecaterinei a fost restaurata intre anii 1971-1973, capatand aspectul din prezent. Deasupra intrarii poate fi vazuta stema orasului Brasov, iar in prezent in turnul portii sunt organizate expozitii de arta si istorie.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor