Spectacolul pentru copii "Povestea Marii Uniri si a Primului Razboi Mondial" este o montare istorica prezentata in premiera la Iasi si la Bucuresti, in contextul marcarii Centenarului, duminica si luni, arata un comunicat remis MEDIAFAX.
Spectacolul de teatru pentru copii "Povestea Marii Uniri si a Primului Razboi Mondial" va avea premiera oficiala duminica, de la ora 11.00, la Iasi, si pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, la Bucuresti, la Teatru la Cinema. Intrarea la spectacol este libera, in limita locurilor disponibile, in baza unei rezervari pe teatrulcinema.ro.
Montarea este realizata de Asociatia Centrul Regional pentru Educatie, Stiinta si Cultura (CRESC), in cadrul proiectului "Caravana cu Povesti de 100 de ani! - Marea Unire si Primul Razboi Mondial pe intelesul celor mici", cu fonduri primite de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, prin programul de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 -2018) si a Primului Razboi Mondial, spectacolul povesteste, pe intelesul copiilor cu varsta mai mare de patru ani, care au fost personalitatile marcante si evenimentele care au facut posibila Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Regele Carol, Regele Ferdinand, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu si Mihail Kogalniceanu sunt doar cativa dintre cei despre care cei mici vor afla mai multe cu aceasta ocazie si alaturi de care vor putea fredona cantecele vremii. Celebra bataie cu flori de la 10 Mai, reconstituita in cadrul spectacolului, este un alt moment de care copiii se vor bucura cu siguranta. Momentele de emotie pura alterneaza cu cele de bucurie, pe masura ce evenimentele se desfasoara, asa cum ni le-a povestit istoria, sub ochii spectatorilor, iar in incheiere, actorii si publicul intoneaza, deopotriva, imnul Romaniei.
"Ne-am dorit sa aducem in fata copiilor un spectacol care sa ii ajute sa inteleaga mai bine evenimentele complexe care au dus la Marea Unire, povestite, desigur, pe intelesul lor. Adica la fel cum i le-ar spune un bunic nepoatei lui si cum, de altfel, si incepe piesa noastra. Am cautat sa gasim un echilibru intre cantitatea de informatie pe care le-o puteam oferi pe durata limitata a unei reprezentatii si componenta de divertisment pe care lumea o asteapta cand vine la teatru. Am avut trei repetitii cu publicul pana acum, iar copiii, chiar si cei mai mici, au fost captivati pe intreaga durata a acestora, asa ca noi credem ca am reusit sa demonstram ca, prezentata adecvat, istoria nu este deloc plictisitoare", spune Alina Munteanu, Presedintele Asociatiei CRESC.
Din distributia spectacolului fac parte actorii Irina Enache, Alina Dumitrelea, Daniel Marcu si Valentin Corneanu.
Nicolae Iorga spunea: «Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii»...sper ca am reusit sa ii apropii pe spectatori, atat pe cei mici, cat si pe cei mari, de o parte a istoriei poporului nostru, pagina care a dus la ceea suntem noi astazi... un popor unit! Cred ca este un spectacol de la care pleci atat cu informatii, cat si cu multa emotie, pentru ca am urmarit sa pun accentul pe umanitate, pe ceea ce suntem... dincolo de masca sau rang. Am prezentat evenimente precum venirea regelui Carol, Razboiul de Independenta, incoronarea Regelui Carol si Bataia de flori de la sosea. Un moment extrem de emotionant este discursul de ramas-bun al Regelui Carol, inainte ca el sa paraseasca aceasta lume, dupa 48 de ani de domnie. Intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, cu sacrificiile facute de oameni precum Ecaterina Teodoroiu, deciziile grele pe care le-au avut de luat Regele Ferdinand si Regina Maria, precum si intoarcerea victorioasa a Romaniei din razboi, urmata de
Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, fac, desigur, si ele parte dintre momentele istorice amintite in spectacol. Sunt extrem de bucuroasa si recunoscatoare ca mi-a fost incredintat acest copil numit «Povestea Marii Uniri si a Primului Razboi Mondial», sper ca l-am crescut frumos, cu mandria si duiosia poporului roman", arata Magda Francu, regizoarea spectacolului si autoarea textului.