×

Stiri

Presedintele Academiei Romane, despre Catedrala Mantuirii Neamului: "Preamareste Ortodoxia"

Presedintele Academiei Romane, despre Catedrala Mantuirii Neamului: "Preamareste Ortodoxia"

Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, spune despre Catedrala Mantuirii Neamului ca, in contextul Centenarului Marii Uniri, noua constructie "preamareste Ortodoxia", iar "acum se va fi implinit sorocul sacrificiilor noastre".

Potrivit istoricului din fruntea Academiei, "Romanii sunt astazi, conform canoanelor Marii Biserici aflate inca in vigoare, al doilea popor ortodox ca marime din lume, dupa poporul rus".

Istoricul Ioan-Aurel Pop declara, intr-un interviu acordat publicatiei Lumina, ca ridicarea catedralei este modul ideal prin care Centenarul Unirii capata sens: "La un secol de la Marea Unire, la aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie (in 1925) si la aproape un secol si jumatate de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, construirea Catedralei Nationale incununeaza o intreaga lucrare a poporului roman asupra lui insusi (cum ar fi spus Nicolae Balcescu) si ne asaza in rand cu lumea".

"Planul Domnului a fost acesta: sa izbutim marea lucrare in Anul Centenarului Marii Uniri, ca sa putem, peste alte centenare de la infaptuirea actului sublim din 1918, sa dovedim vrednicia unui popor crestin situat la Dunare si in Carpati. Noi, romanii, suntem naraviti sa ne autoflagelam si sa ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasa, atunci cand se cuvine sa fie asa, sa ne pierdem cumpatul si ne conduce si spre gesturi de glorie", mai spune Ioan-Aurel Pop.

In interviul acordat ziarului Patriarhiei Romane, Ioan-Aurel Pop raspunde si criticilor proiectului si spune ca oricine pune in opozitie catedrala fata de alte institutii publice nu este crestin:

"Cei care contrapun catedrala altor constructii (institutii) nu sunt crestini si nu stiu ca cea mai inalta scoala si cea mai trainica sanatate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odras­lelor umane de ignoranta mintii (intunecimea) si de bolile trupesti (suferinta fizica) nu se face numai in scolile institutionalizate de stat sau numai in spitalele slujite de medici, ci si in biserici. Chiar si filosofii greci precrestini stiau ca vindecarea trupului fara lucrarea asupra sufletului este inselatoare, neputincioasa si sortita esecului. Nu din pricina catedralei nu avem noi scoli si spitale destule, ci din alte pricini. Ba, as spune ca nu lipsa de scoli si spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienti si de medici. Iar nestiinta de carte, abandonul scolar, analfabetismul functional, plecarea medicilor si asistentilor medicali peste mari si tari nu se datoreaza prea multor biserici si nici credintei prea arzatoare", declara presedintele Academiei Romane.

Articole asemanatoare