×

Stiri

Prima serie de premii ”Sofia Nadejde”, pentru literatura scrisa de femei, se decerneaza in decembrie

Prima serie de premii ”Sofia Nadejde”, pentru literatura scrisa de femei, se decerneaza in decembrie

Prima editie a premiilor ¨Sofia Nadejde¨ pentru Literatura Scrisa de Femei este initiata cu ocazia Centenarului de Asociatia Art No More, distinctiile urmand sa fie anuntate in cadrul unei gale programate pe 10 decembrie, la Rezidenta Scena9, arata un text al organizatorilor.

Juriul primei editii a premiilor ¨Sofia Nadejde¨ pentru Literatura Scrisa de Femei este alcatuit din criticii literari Adriana Stan, Andreea Mironescu, Cosmin Ciotlos, Gratiela Benga si Mihai Iovanel. Criticii vor alege din titlurile publicate in 2017 si 2018, cu precizarea ca acele carti publicate pe final de an 2018 vor fi luate in calcul la editia din 2019 a Galei. Evenimentul de pe 10 decembrie, va debuta la ora 19.00, la Rezidenta Scena9 din Bucuresti. Ceremonia de decernare a premiilor va fi urmata de un dj set realizat de Maria Balabas.

Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt Poezie, Proza, Debut Poezie si Debut Proza. Totodata, in cadrul Galei, va fi decernat un Premiul Special pentru Inovatie si Contributii Deosebite Aduse Literaturii. Organizatorii au afirmat ca nominalizarile si numele primei laureate a Premiului Special vor fi anuntate pana pe 1 decembrie.

Potrivit organizatorilor, numele ales pentru aceasta Gala a Premiilor pentru Literatura Scrisa de Femei este un semn de apreciere adus in an centenar unei figuri importante a culturii romane, Sofia Nadejde. Un nume care, din pacate, este aproape necunoscut, si nu doar in randul elevilor si al elevelor, pentru care ar putea fi un model fascinant, dar si in randul lumii artistice si culturale. Sofia Nadeje a fost prima femeie din Romania careia i-a fost permis sa sustina Bacalaureatul intr-un liceu de baieti, prima femeie care a condus o revista literara si autoarea primului roman feminist din istoria literaturii romane. Alegerea acestui nume este totodata si un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nadejde merita si trebuie descoperita, la fel si literatura scrisa de femei si contributia scriitoarelor la dezvoltarea literaturii romane merita sa fie descoperite si valorizate.

”Ideea de a face un microfestival de literatura o am de mult, de peste zece ani. Nu a fost sa fie pana acum. Faptul ca am pornit de la aceasta idee si am ajuns la o zi dedicata literaturii scrise de femei, in care sa avem si intalniri cu eleve si elevi, cu profesoare si cu profesori, in care sa fie si lecturi, ca la un microfestival, si in care, mai ales, sa recompensam valoarea, este explicabil prin contextul vietii literare din ultimii doi ani, in care raporturile dintre scriitori si scriitoare au parut mai dezechilibrate ca oricand. E adevarat, poate premiile nici nu conteaza atat de mult, nu premiile fac o literatura buna, premiile tin de tot felul de dinamici, mai mult sau mai putin comprehensibile pentru cineva din exteriorul vietii literare. Dar, cum este prima initiativa de acest gen din spatiul cultural romanesc, am toata speranta ca astfel vor ajunge sub reflectoare niste carti fabuloase, o literatura grozava, care nu poarta neaparat girul unor edituri mari, si care astfel sa poata fi descoperite si apreciate. Cred si ca, simbolic, nu este un moment mai bun decat acest an pentru a vorbi despre diferenta, despre acceptarea diferentei, despre valorizarea diferentei. A fi uniti inseamna a fi impreuna in unicitatea noastra, a invata sa traim impreuna si a ne valoriza reciproc. A fi uniti nu inseamna sa fim identici, nici macar asemanatori, nici din punct de vedere cultural, social, politic, nici artistic. Este revoltator ca in tot acest an s-a vorbit atat de putin despre importanta femeilor romance in stiinte si in arte de-a lungul acestui secol impreuna”, spune scriitoarea Elena Vladareanu, initiatoarea Premiilor Sofia Nadejde pentru Literatura Scrisa de Femei.

Gala Premiilor Sofia Nadejde pentru Literatura Scrisa de Femei este o initiativa independenta. Sigla, diplomele si trofeele au fost realizate de artista vizuala Liliana Basarab. Aranjamentele florale pregatite pentru gala sunt inspirate de personalitatea Sofiei Nadejde si sunt realizate de Dora Bloom.

Articole asemanatoare