×

Accesează
contul existent

Stiri

Salonul de desen - 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri, a debutat la Roma

Salonul de desen - 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri, a debutat la Roma

Salonul de desen - 2018, un proiect propus in vederea marcarii Centenarului Marii Uniri, a debutat, luni, la Accademia di Romania din Roma, Italia, si continua pana pe 25 noiembrie, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Curatorul expozitiei este Dragos Patrascu, artist vizual si profesor universitar, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Iasi, din anul 1990.

"Cu toate ca, in general, artistii nu agreeaza impunerea unei teme, ideea generica a proiectului tine de exprimarea unei stari de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relatii, a unei legaturi, a sondarii interioritatii, de punerea unei intrebari: Ce inseamna pentru mine Romania? Cum este privita Romania centenara, moderna, contemporana de catre diverse generatii de artisti. Cum o vad cei care de abia au iesit de pe bancile universitatilor de arta? Dar cei care au emigrat, care traiesc si muncesc departe de tara? Cum privesc Romania artistii care bat la portile consacrarii? Dar cei cu nume de rezonanta in arta romaneasca contemporana? Este un concept incitant si sensibil, ce nu tine de ilustrativism, ce doreste sa fie departe de retorismul emfatic, de nationalismul grosier si de tendintele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce tine in primul rand de experienta de viata, de sensibilitatea si trairile interioare ale fiecaruia dintre artisti, fiind, in acelasi timp, o celebrare a libertatii de expresie castigate cu greu spre sfarsitul acestui istoric centenar", arata Dragos Patrascu.

Salonul de desen este un proiect bienal, demarat in urma cu zece ani, care, in 2018, a ajuns la a V-a editie. Manifestarea are ca invitati atat artisti de notorietate din Romania, cat si tinere talente din randul studentilor si absolventilor universitatilor de arta din tara. In 2018 au fost selectate pentu a fi expuse peste 90 de lucrari apartinand unui numar de 40 de artisti.

Articole asemanatoare