×

Accesează
contul existent

Stiri

Seminarul international "Penser l'Europe", vineri si sambata, la Academia Romana

Seminarul international "Penser l'Europe", vineri si sambata, la Academia Romana

Cea de-a XVII-a editie a seminarului international "Penser l'Europe", care are ca tema "Romania-Europa, 1918-2018", va avea loc vineri si sambata, in Aula Academiei Romane din Bucuresti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presa al forului cultural.

Evenimentul este organizat de Academia Romana si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, in colaborare cu Academia de Stiinte Morale si Politice din cadrul Institutului Frantei, iar parteneri sunt Institutul Francez de Relatii Internationale, Academia Regala de Stiinte Economice si Financiare din Spania, Academia Regala Europeana a Doctorilor din Barcelona, Academia Regala de Limba si Literatura Franceza din Belgia. Seminarul este organizat sub coordonarea academicienilor Eugen Simion si Maya Simionescu, presedintele, respectiv presedintele executiv ai Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta.

In deschiderea oficiala a evenimentului, care are loc vineri, la ora 9.30, vor lua cuvantul Eugen Simion, Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Michele Ramis, ambasadoarea Frantei in Romania, Thierry de Montbrial, presedinte fondator al Institutului Francez de Relatii Internationale, membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Franta si membru de onoare al Academiei Romane, si Bela Dan Krizbai, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman.

Lucrarile seminarului international sunt structurate in cinci sectiuni, in cadrul carora, de-a lungul celor doua zile, vor fi abordate teme precum: implinirea idealurilor natiunilor europene, sperantele si ingrijorarile generate de Primul Razboi Mondial, existenta unuia sau mai multor modele culturale europene, relatia indestructibila dintre Franta si Romania, culturile nationale in fata provocarilor mondialismului, Europa de azi si sansele sale.

Vor sustine prelegeri acad. Ioan Aurel-Pop, presedintele Academiei Romane, acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al forului, acad. Alexandru Zub, acad. Viorel Barbu, acad. Maya Simionescu, Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Romane, Petre Roman, prim ministru al Romaniei in perioada 1989-1991, scriitorul Virgil Tanase, Victor Tvircun, ministru al Educatiei, Tineretului si Sportului din Republica Moldova intre 2005-2008, alte personalitati ale vietii culturale si stiintifice din Romania. Intre oaspetii straini care vor lua, de asemenea, cuvantul se numara nume prestigioase precum Jacques De Decker, secretar perpetuu al Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia, Jaime Gil Aluja, presedintele Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Spania, Jean Askenasy, Facultatea de Medicina a Universitatii din Tel-Aviv, Israel, si Michael Metzeltin, membru al Academiei de Stiinte din Austria, ambii membri de onoare ai Academiei Romane, Pierre Brunell, membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice, Franta, Martin Maiden, Universitatea din Oxford, Anglia, scriitorul si criticul Serge Fauchereau, membru de onoare al Academiei Romane.

Cea de-a cincea sectiune a seminarului, programata sambata, intre orele 12.00 - 14.00, se constituie intr-o dezbatere pe tema "Europa de azi si sansele sale", in cadrul careia vor lua cuvantul comisarul european Corina Cretu, profesorul Thierry de Montbrial si academicienii Eugen Simion si Jacques De Decker.

La intalnirea din acest an si-au anuntat, de asemenea, participarea academicienii Cristian Hera, Victor Voicu, Florin Gheorghe Filip, Nicolae Panin, scriitorul Nicolae Breban, criticul literar prof. Mircea Martin, senatorul Ecaterina Andronescu, subsecretarul de stat Irina Cajal, prof. Wilhelm Danca, Radu Boroianu, Adrian Nastase.

"Seminarul international «Penser l’Europe» marcheaza, astfel, implinirea a o suta de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial, cand, in urma pacii de la Paris, romanii si-au realizat visul de a trai impreuna, toti si din toate provinciile lor istorice, intre granitele aceleiasi tari. Acesta a fost unul dintre efectele razboiului din Europa. Ce s-a intamplat, de atunci, pe continentul nostru si cum intampina, azi, comunitatea europeana provocarile timpului nostru, sunt cateva dintre subiectele care se vor aborda in cadrul seminarului la care participa, ca de obicei, membri ai Academiilor europene, oameni de stiinta si oameni politici, scriitori, politologi, jurnalisti", declara acad. Eugen Simion, initiatorul si coordonatorul seminarului.

Prima editie a seminarului international "Penser l’Europe" s-a desfasurat in anul 2002.

Articole asemanatoare