×

Accesează
contul existent

100 de locuri de vizitat

Turnul Chindiei, Targoviste

Turnul Chindiei, Targoviste

Turnul Chindiei din Targoviste face parte din ansamblul de monumente Curtea Domneasca, fiind cunoscut si sub denumirea de Turnul Chindia. Acesta a fost construit in secolul al XV-lea de catre Vlad Tepes, in timpul celei de-a doua domnii.

In atestarile documentare, turnul isi face aparitia in jurul anului 1595, fiind consemnata existenta unui turn proiectat intr-o bisericuta. Cercetarile recente confirma faptul ca Turnul Chindiei a fost zidit peste pridvorul bisericii-paraclis ce dateaza din vremea lui Mircea cel Batran, care acum mai pastreaza doar urmele zidului altarului si naosul. Pronaosul se gaseste acum sub actualele ziduri ale turnului.

Constructia masoara 27 de metri inaltime, avand un diametru de 9 metri. Turnul era construit initial pe doua etaje, accesul putand fi efectuat pe un pod mobil ce se afla la primul nivel. Datorita modificarilor efectuate de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a cerut renovarea cladirii in anul 1847, constand si in inaltarea cu circa cinci metri a structurii, nu se poate stabili cu exactitate forma initiala a turnului. In prezent, acesta are trei etaje, ultimele doua fiind marcate de deschideri in arc frant si balcoane ce sunt sprijinite pe console de piatra.

Pentru a ajunge in partea superioara a turnului se acceseaza scara interioara, in forma de spirala, compusa din 122 de trepte de lemn, ce este situata pe axul vertical al constructiei.

Turnul Chindiei a folosit initial pentru scopuri militare, fiind utilizat drept punct de paza, foisor de foc sau loc pentru stocarea tezaurului. Alt rol al turnului era si acela de supraveghere a cetatii Targoviste, dar si de aparare a Curtii Domnesti, deoarece acolo isi avea domnitorul resedinta. In timp de pace, de acolo se anunta inchiderea portilor cetatii, din acel moment fiind interzisa intrarea sau iesirea din oras pe timp de noapte.

In vechime, zona din vecinatatea turnului era locul de desfasurare al unor ospete denumite si ''chindii'', de aici si numele turnului. O alta ipoteza spune ca turnul isi are denumirea de la cuvantul "chindie", care in antichitate insemna ''apus'', perioada din timpul zilei cand soldatii care strajuiau turnul aveau datoria sa semnaizeze cand portile orasului erau inchise.

Ultimele lucrari de renovare au avut loc in anul 1961, incercandu-se conservarea monumentului istoric.

In interiorul Turnului Chindiei se afla o expozitie denumita "Vlad Tepes - Dracula, legenda si adevar istoric", ce cuprinde mai multe documente si lucruri ale domnitorului.

Astazi, turnul este folosit si ca observator astronomic de catre membrii Societatii Astronomice Romane de Meteori.

Turnul se afla in prezent in administrarea Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" Targoviste.

Articole asemanatoare