×

Accesează
contul existent

Laptop

Cand sunt asteptate noile MacBook, Mac Studio si Mac Pro dotate cu procesoarele Apple M4

Cand sunt asteptate noile MacBook, Mac Studio si Mac Pro dotate cu procesoarele Apple M4

14.08.2024, 12:41 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In primavara acestui an, atunci cand Apple a lansat noile tablete iPad Pro cu procesorul M4 la bord, toata lumea s-a intrebat cand vor urma si computerele Mac bazate pe acest cip, care ar putea sa-l utilizeze la adevaratul sau potential. Sa nu uitam ca Snapdragon X Elite, cipul conceput de concurenta de la Qualcomm, abia se lauda ca poate intrece modelul Apple M3 de baza.

Ei bine, conform lui Mark Gurman de la Bloomberg, unul dintre cei mai credibili insideri cand vine vorba de produsele Apple, compania condusa de Tim Cook intentioneaza sa actualizeze toate modele de computer Mac cu procesoare M4, in urmatoarele 12 luni. Ar fi pentru prima oara cand Apple implementeaza acelasi cip (sau variatiuni ale aceluiasi cip) in toate produsele sale dintr-o anumita gama.

Dupa spusele lui Gurman, Apple urmeaza sa actualizeze laptop-urile MacBook Pro si computerele Mac Mini si iMac cu procesoare M4 chiar de anul acesta, iar, mai mult, Mac Mini urmeaza sa primeasca si un redesign major, primul din 2010 incoace.

De asemenea, Apple va continua tranzitia catre procesoarele M4 si in cursul anului viitor, atunci cand urmeaza sa lanseze laptop-uri MacBook Air (primavara 2025) si computere profesionale Mac Pro si Mac Studio (vara 2025) dotate cu acest cip.

Apple spune adio generatiilor M3 si M2

La fel cum a facut-o in cazul tabletei iPad Pro, Apple pare sa sara peste generatia anterioara M3 cand vine vorba despre computerele Mac Studio si Mac Pro, acestea urmand sa faca trecerea direct catre M4 (sau variatiuni mai puternice ale acestuia).

La fel ca predecesorul sau M3, Apple M4 este un cip pe 3nm, fabricat de catre TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), unul dintre partenerii de baza ai celor de la Apple. Pe langa imbunatatirea componentelor de CPU (procesor principal) si GPU (cip video) pe care le intalnim de obicei la aceste salturi generationale, Apple lauda M4 si pentru noul sau NPU, Neural Engine, capabil de 38 TOPS (trilioane de operatii pe secunda) cand vine vorba de accelerarea functiilor bazate pe AI.

Avand in vedere natura computerelor precum Mac Studio, cel mai probabil acestea vor fi echipate cu variatiuni mai puternice ale cipului M4, cum ar fi posibilele M4 Ultra sau M4 Max. Spre exemplu, versiunile actuale ale gamei Mac Studio utilizeaza cipuri M2 Max sau M2 Ultra.

In schimb, se zvoneste ca viitoarele computere Mac Pro vor folosi cea mai puternica varianta de cip M4, nume de cod "Hidra", care ar putea primi denumirea oficiala "M4 Ultra" sau "M4 Extreme". Aceste cipuri "Hidra" ar fi dezvoltate de Apple ca raspuns la plangerile conform carora precedentele variante M2 Ultra nu erau suficiente pentru un sistem cu adevarat high-end, capabil sa rezolve orice sarcina, oricat de solicitanta ar fi aceea.

Sursa: MacRumors.com

Articolul Cand sunt asteptate noile MacBook, Mac Studio si Mac Pro dotate cu procesoarele Apple M4 apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare