×

Software

Evolutia streaming-ului de-a lungul timpului (P)

Evolutia streaming-ului de-a lungul timpului (P)

02.07.2024, 12:03 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In era dial-up, dura mai bine de o zi sa descarcam un film de pe Internet, iar costurile erau pe masura. In prezent, situatia s-a schimbat considerabil. Vedem totul fara intarziere, direct pe platformele specializate. Streaming-ul evenimentelor sportive a crescut si el considerabil, iar partea de distractie nu a fost nici ea ignorata.

Istoria streaming-ului video incepe insa in anul 1993. Cand Internetul era inca la inceput, un concert al trupei Severe Tire Damage a fost transmis printr-o conexiune. Lucrurile au luat o turnura mai serioasa in 1995, cand ESPN s-a folosit de Internet pentru a transmite prin radio meciul de baseball dintre Seattle Mariners si New York Yankees.

Totul era insa la inceput, iar viteza la Internet era inca slaba. O borna importanta din istoria streaming-ului dateaza din 2005, cand a fost lansat YouTube. Un an mai tarziu a fost creat sistemul de live streaming justin.tv, care ulterior a devenit Twitch. In ianuarie 2007, Netflix a inceput serviciile sale de streaming, cu cateva luni inainte sa fie lansat primul iPhone.

In anii ce au urmat, transmisiile prin streaming video au devenit ceva constant. Nu putini sunt cei care isi amintesc de un eveniment petrecut in octombrie 2012, cand s-a stabilit un nou record. 8 milioane de oameni au urmarit live pe YouTube saritura lui Felix Baumgartner, in care a depasit viteza sunetului. Cum mijloacele tehnice nu erau la fel de performante ca cele din zilele noastre, transmisia live a fost realizata cu o intarziere de 20 de secunde.


Anul 2015 a fost si el important. Atunci, YouTube a renuntat la Flash si a trecut la HTML5. Tot in 2015 au putut fi facute primele transmisii live de pe telefoanele mobile. Iar in 2016, Facebook le-a oferit aceasta functie utilizatorilor.

In ultimii 4 ani, lucrurile s-au schimbat considerabil

Incepand cu 2020, serviciile de live streaming au crescut considerabil. Un sondaj realizat in 2020 arata ca o treime dintre utilizatorii de pe Internet au urmarit in acea perioada cel putin un live realizat de un streamer de gaming. Tot in acea perioada, streamurile cu antrenamente de fitness au crescut cu 1300% in ceea ce priveste minutele urmarite de utilizatori, iar cele de studiu cu 980%.

Din acea perioada s-a inregistrat o crestere constanta pentru mai multe domenii. Si numarul celor care se distreaza in cazinouri live a crescut. Oamenii au posibilitatea sa joace la ruleta online, blackjack sau baccarat din confortul propriei locuinte, dintr-un parc ori dintr-un tren, oricand si oriunde s-ar afla.

In ultimii ani, o multime de evenimente au fost transmise prin intermediul streaming-ului. A devenit o obisnuinta ca NASA sa transmita cele mai importante lansari in spatiu. Iar serviciile care permit videoconferintele sunt si ele pe val. Spre exemplu, Zoom a anuntat ca a gazduit peste 3.3 trilioane de intalniri.

thumbs

In ultimii ani au aparut si numeroase platforme de streaming, sau unele deja existente s-au dezvoltat. Netflix are acum o concurenta tot mai acerba, in conditiile in care pe piata mai sunt si platforme precum Disney+, HBO Max, Apple TV+, Amazon Prime Video, YouTube TV, fuboTV, Sling TV si multe altele.

Pe masura ce viteza la Internet creste, specialistii se asteapta la noi dezvoltari in domeniu. Este cert ca traim cele mai bune vremuri si ca nivelul calitatii este unul remarcabil, dar anii urmatori se anunta si mai promitatori, dupa ce tehnologia 6G va fi implementata. Cu ajutorul ei, limitele vor fi tot mai putine.

Jocurile de noroc sunt dedicate in exclusivitate persoanelor care au implinit 18 ani. Joaca responsabil!

Articolul Evolutia streaming-ului de-a lungul timpului (P) apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare