×

Software

Update la Google Translate: acesta va traduce 110 limbi noi, cu ajutorul AI. Ce limba vorbita si in...

Update la Google Translate: acesta va traduce 110 limbi noi, cu ajutorul AI. Ce limba vorbita si in Romania a fost adaugata?

28.06.2024, 17:45 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un update la Google Translate face ca instrumentul popular de traducere sa suporte acum inca 110 limbi. Ce limbi au fost adaugate?

Noile limbi adaugate in cadrul acestui update la Google Translate au fost introduse cu ajutorul Inteligentei Artificiale (AI). Gigantul tehnologic a folosit modelul sau intern de limbaj mare (LLM) PaLM 2, care s-a dovedit a fi deosebit de eficient in invatarea limbilor inrudite sau a dialectelor regionale.

Intr-o postare pe blogul sau, compania a spus ca aceasta este cea mai mare extindere pe care a primit-o vreodata Google Translate. Anterior, instrumentul de traducere suporta un total de 133 de limbi. Dupa extindere, numarul ajunge la 243 de limbi.

Update la Google Translate aduce compania mai aproape de tinta de 1.000 de limbi suportate

In noiembrie 2022, Google a anuntat initiativa sa de 1.000 de limbi. In cadrul acestei initiative, compania s-a angajat sa construiasca modele AI pentru a suporta cele mai vorbite 1.000 de limbi din lume. Cele 110 limbi noi fac parte din aceasta initiativa.

Pentru a alege noile limbi, Google a prioritizat varietatile cele mai utilizate ale fiecarei limbi. De exemplu, cand s-a luat in considerare limba rromani, care are multe dialecte in Europa, modelul AI a ales limba romani vlax de sud, care este o varietate frecvent utilizata online. Alegerea a fost, de asemenea, dictata de disponibilitatea textului pe care putea fi antrenat modelul AI.

Ce limbi i-au fost adaugate popularului instrument de traducere?

Cateva dintre noile adaugiri notabile sunt urmatoarele: cantoneza a fost in sfarsit adaugata. Google spune ca aceasta a fost una dintre cele mai solicitate limbi pentru Google Translate. Afara, o limba tonala vorbita in Djibouti, Eritreea si Etiopia, a fost si ea adaugata dupa ce compania a gasit contributii voluntare din comunitate. Notabil, un sfert din totalul noilor limbi provin din Africa, scrie Gadgets360.

"De la cantoneza la Qᅧeqchiᅧ, aceste limbi noi reprezinta mai mult de 614 milioane de vorbitori, deschizand traduceri pentru aproximativ 8% din populatia mondiala. Unele sunt limbi majore ale lumii, cu peste 100 de milioane de vorbitori. Altele sunt vorbite de comunitati mici de indigeni, iar cateva nu au aproape niciun vorbitor nativ, dar sunt supuse unor eforturi active de revitalizare. Aproximativ un sfert dintre noile limbi provin din Africa, reprezentand cea mai mare extindere a limbilor africane de pana acum, incluzand fon, kikongo, luo, ga, swati, venda si wolof", se mentioneaza pe blogul Google.

Articolul Update la Google Translate: acesta va traduce 110 limbi noi, cu ajutorul AI. Ce limba vorbita si in Romania a fost adaugata? apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare