×

Software

Iata ce greseala facem la scanarea codurilor QR, potrivit expertilor!

Iata ce greseala facem la scanarea codurilor QR, potrivit expertilor!

17.06.2024, 17:02 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ne-am obisnuit deja cu codurile QR, iar acestea apar tot mai des in jurul nostru. Iata ce greseala facem la scanarea codurilor QR si cum o putem remedia!

Ce greseala facem la scanarea codurilor QR? Un expert in securitate cibernetica a avertizat recent cu privire la pericolul scanarii neglijente a codurilor QR, fara a ne gandi prea mult la posibilele riscuri.

Desi s-ar putea ca unii dintre noi sa se considere destul de precauti, evitand sa-si incarce telefonul in aeroporturi sau sa foloseasca Wi-Fi din spatii publice, exista o alta problema de securitate asociata cu o actiune foarte comuna pe care probabil o facem de multe ori.

Ce greseala facem la scanarea codurilor QR?

Codurile QR sunt din ce in ce mai utilizate. Aceste coduri nu permit doar evitarea meniurilor fizice din restaurante, dar faciliteaza si alte servicii. In plus, codurile QR sunt folosite in reclame de pe stalpi si in transportul public pentru a promova produse sau evenimente.

Desi multi dintre noi scanam si accesam codurile QR fara sa ne gandim prea mult, expertul in securitate cibernetica Adrianus Warmenhoven, de la NordVPN, explica de ce ar trebui sa fim mai precauti. Intr-un interviu acordat Metro, Warmenhoven avertizeaza ca codurile QR pot fi "foarte usor inlocuite". Ce inseamna asta?

"Sa presupunem ca esti intr-un restaurant si vad multe restaurante care au doar coduri QR lipite ca autocolante. Ca atacator, poate nu pot crea un autocolant pe loc, dar pot face o poza si apoi, pentru aproape o lira, este foarte ieftin, pot crea propriile mele autocolante QR care au exact acelasi format, culoare etc. si pot pune propriul meu URL in ele", explica Warmenhoven.

Expertul explica faptul ca, daca ai un browser neactualizat sau unul cu vulnerabilitati si codul QR te duce la browserul telefonului, care te redirectioneaza catre o pagina creata de atacator, acesta poate "prelua si infecta sistemul" dispozitivului tau.

Cum putem fi mai precauti?

Si exista un motiv si mai ingrijorator pentru care acest lucru este foarte periculos. Warmenhoven explica faptul ca clientul "nu va suspecta nimic neobisnuit" chiar si dupa ce atacatorul preia controlul si infecteaza telefonul.

"Ar putea dura mult timp pana sa iti dai seama ca ai fost infectat prin utilizarea acelui cod QR", spune el.

Desi poate crezi ca esti deja precaut in ceea ce priveste securitatea telefonului, Warmenhoven subliniaza ca daca vizitezi un loc in care "ai incredere", probabil ai "incredere implicita" si in codurile QR pe care le vezi acolo, scrie Unilad.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui sa te descurajeze complet de la utilizarea codurilor QR, Warmenhoven recomanda doar sa fii "mai constient" si sa le tratezi "ca pe orice alt link". Asadar, data viitoare cand esti pe cale sa scanezi un cod, el recomanda urmatorul lucru: "Cel mai bine este sa folosesti camera, nu direct browserul, sau sa verifici daca browserul iti arata linkul inainte de a continua".

Articolul Iata ce greseala facem la scanarea codurilor QR, potrivit expertilor! apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare