×

Politic-Social

Ciolacu, cu ocazia Zilei Independentei Americii: Romania datoreaza, in parte, propria crestere...

Ciolacu, cu ocazia Zilei Independentei Americii: Romania datoreaza, in parte, propria crestere economica investitiilor americane

03.07.2024, 19:49 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La nivelul societatii romanesti exista un grad ridicat de incredere si respect fata de Statele Unite, a spus premierul, in deschiderea discursului: "Si cred ca acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca securitatea cetatenilor nostri este asigurata in mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care il avem cu SUA. De altfel, relatia bilaterala pe care am construit-o are la baza valorile democratice pe care le impartasim. Este o relatie intarita de ajutorul Romaniei pentru eforturile SUA pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum si de apartenenta noastra comuna la NATO si de angajamentul bilateral clar in sprijinul Ucrainei".

Si Ciolacu a intarit interesul pentru consolidarea cooperarii in domeniul apararii, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate in domeniul industriei de aparare.

"Am sa ma concentrez in cele ce urmeaza asupra aspectelor privind cooperarea economica dintre Romania si SUA. Este cunoscut faptul ca Romania datoreaza, in parte, propria crestere economica investitiilor americane, prin transferul de tehnologie si cunoastere realizate. Tot asa, companiile americane prezente in Romania datoreaza o importanta parte a profiturilor lor personalului bine pregatit si mediului de afaceri ofertant din Romania. Este reprezentativ, in acest sens, faptul ca, atat numarul de angajati, cat si profiturile companiilor americane cu investitii in Romania, s-au dublat in ultimul deceniu. In 2023, comertul dintre Romania si SUA, impulsionat, in principal, de cele peste 8.700 de societati comerciale cu participare americana din Romania, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD. In acelasi timp, comertul cu servicii se apropie de pragul a 2 miliarde USD. Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic Romania-SUA si accentul pus in cadrul discutiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economica si in domeniul energetic. Cooperarea economica bilaterala reprezinta un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care si-a demonstrat importanta pentru ambele parti, dar al carui potential este departe de a fi atins", potrivit premierului.

Ciolacu a adaugat ca "este loc de crestere si speram ca Statele Unite sa ajunga, in anii urmatori, cel putin pe unul dintre primele trei locuri in topul investitorilor straini, si pe primul loc intre partenerii nostri comerciali din afara Europei. In acest sens, actionam deja pentru ca proiectele de anvergura pe care urmeaza sa le implementam impreuna - si ma refer aici mai ales la Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, respectiv, la proiectul Centralei SMR de la Doicesti - sa deschida noi orizonturi de cooperare la nivel regional".

Acesta a salutat, totodata, accentul pus de Ambasada SUA la Bucuresti, si de catre ambasadorul Kavalec pe industria cinematografica, "nu doar prin alegerea temei acestui eveniment, ci si in discutiile pe care le-am avut de la sosirea domniei sale la Bucuresti. Potentialul acestei industrii de a contribui la cresterea economica a Romaniei dar, mai ales, de a intari imaginea Romaniei la nivelul publicului american si mondial trebuie sa fie valorificat".

"Romania este un stat in continua crestere si transformare. Este un stat profund angajat in procesul de reforme interne menit sa duca nu doar la o crestere economica substantiala, ci si la o viata mai buna pentru poporul roman. Eforturile pe care le realizam pe aceasta linie au, totodata, ca scop o integrare mai profunda a tarii noastre pe piata globala. Din acest punct de vedere, procesul de aderare la OCDE si perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o crestere substantiala a investitiilor straine in Romania, consolidand, totodata, increderea antreprenorilor americani in tara noastra. Contam in continuare pe sprijinul SUA pentru indeplinirea acestor obiective importante! In final, doamna Ambasador, doamnelor si domnilor, va asigur ca Romania va continua sa fie un partener deschis si determinat sa contribuie la intarirea Parteneriatul nostru Strategic, cu rezultate pozitive la nivel bilateral, regional si transatlantic", a conchis prim-ministrul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare