×

Accesează
contul existent

Economic

Consiliul UE adopta recomandari pentru tarile in procedura de deficit excesiv, intre care Romania

Consiliul UE adopta recomandari pentru tarile in procedura de deficit excesiv, intre care Romania

22.01.2025, 11:30 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Recomandarile contin o traiectorie bugetara corectiva, exprimata in termeni numerici, si un termen limita, pentru fiecare stat membru. Acestea sunt in conformitate cu obiectivele fiecarui stat membru, exprimate in planurile sale fiscal-structurale pe termen mediu, prezentate in contextul punerii in aplicare a noului cadru de guvernanta economica al UE.

Belgia

Consiliul recomanda Belgiei sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2027. Belgia ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 2,4% in 2025, 1,9% in 2026 si 2,0% in 2027. Deoarece Belgia nu a prezentat inca un plan fiscal-structural pe termen mediu, traiectoria corectiva se bazeaza pe traiectoria de referinta pe care Comisia a transmis-o Belgiei in iunie 2024, actualizata pe baza datelor mai recente.

Franta

Recomandarea Consiliului stabileste ca Franta ar trebui sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2029. Franta ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 0,8% in 2025, 1,2% in 2026, 1,2% in 2027, 1,2% in 2028 si 1,1% in 2029.

Italia

Consiliul recomanda Italiei sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2026. Italia ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 1,3% in 2025 si 1,6% in 2026.

Malta

Consiliul recomanda ca Malta sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2027. Malta ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 6,0% in 2025, 5,8% in 2026 si 5,8% in 2027.

Polonia

Consiliul recomanda Poloniei sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2028. Polonia ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 6,3% in 2025, 4,4% in 2026, 4,0% in 2027 si 3,5% in 2028.

Romania

Consiliul recomanda ca Romania sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2030. Romania ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 5,1% in 2025, 4,9% in 2026, 4,7% in 2027, 4,3% in 2028, 4,2% in 2029 si 3,9% in 2030.

Slovacia

Recomandarea Consiliului stabileste ca Slovacia ar trebui sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2027. Slovacia ar trebui sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor nete nu depaseste 3,8% in 2025, 0,9% in 2026 si 1,6% in 2027.

Statele membre trebuie sa respecte disciplina bugetara pe baza criteriilor si a valorilor de referinta stabilite in tratatele UE: deficitul lor nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB) si datoria lor nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB. Toate statele membre trebuie sa respecte aceste valori de referinta din tratat.

In cazul in care un stat membru inregistreaza un deficit excesiv, scopul procedurii de deficit excesiv este de a determina corectarea acestuia prin supunerea statelor membre unei examinari mai atente si prin furnizarea de recomandari pentru ca acestea sa ia masuri eficiente de corectare a deficitului. In cele din urma, obiectivul este de a consolida sustenabilitatea datoriei statelor membre.

In conformitate cu noul cadru de guvernanta economica, odata ce a fost lansata o procedura de deficit excesiv, Consiliul adreseaza o recomandare statului membru in cauza de a lua masuri eficiente pentru a pune capat situatiei de deficit excesiv intr-un termen stabilit.

In recomandarea sa, Consiliul solicita, de asemenea, ca statul membru sa puna in aplicare o traiectorie corectiva a cheltuielilor nete care sa garanteze ca deficitul public general este adus si mentinut sub valoarea de referinta de 3% din PIB in termenul stabilit in recomandare.

La 26 iulie 2024, Consiliul a lansat oficial proceduri de deficit excesiv impotriva a sapte state membre si a decis sa mentina deschisa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pe baza propunerilor Comisiei de decizii ale Consiliului de stabilire a existentei unor deficite excesive pentru sapte state membre (Belgia, Franta, Italia, Malta, Polonia, Slovacia si Ungaria) si a unei decizii prin care se constata ca Romania, care face obiectul procedurii de deficit excesiv din 2020, nu a luat masuri eficiente pentru a corecta situatia.

Anul acesta, in mod exceptional, calendarul recomandarilor adresate statelor membre in cadrul procedurii de deficit excesiv de a lua masuri eficiente a fost aliniat cu dispozitiile cadrului reformat de guvernanta economica al UE.

In conformitate cu noile norme, in vigoare de la 30 aprilie 2024, statele membre trebuie sa elaboreze planuri structurale fiscale pe termen mediu, care sa stabileasca traiectoria cheltuielilor lor si reformele si investitiile prioritare pentru urmatorii 4-7 ani.

Obiectivul a fost alinierea recomandarilor Consiliului din cadrul procedurilor de deficit excesiv cu cele din cadrul planurilor fiscal-structurale pe termen mediu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare