×

Accesează
contul existent

Economic

EY: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a inchis 2024 cu 265 de tranzactii, in crestere cu 10%

EY: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a inchis 2024 cu 265 de tranzactii, in crestere cu 10%

22.01.2025, 12:06 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Valoarea tranzactiilor dezvaluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde dolari in 2024, fata de 2,1 miliarde dolari in 2023), excluzand mega-tranzactiile de anul trecut, respectiv achizitiile Enel Romania (1,3 miliarde dolari) si Profi Rom Food (1,4 miliarde dolari).

Potrivit analizei, nu a fost dezvaluita valoarea tranzactiei pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzactiile anuntate in 2024 (198 tranzactii), depasind cu mult media istorica de aproximativ 65% din 2018, acesta fiind unul dintre cele mai scazute niveluri de transparenta vazute pe pietele din CEE.

Investitorii strategici au reprezentat 91,3% din volumul tranzactiilor, marcand cea mai mare cota de piata din ultimii sase ani.

Tranzactiile interne au scazut marginal la 113, de la 120 in 2023, in timp ce tranzactiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidentiind Romania ca o destinatie de top pentru M&A in regiunea Europei Centrale si de Est.

In ciuda cotei mai mici din activitatea totala, tranzactiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzactii, cel mai mare numar din 2018, demonstrand rezilienta investitorilor romani in tranzactiile transfrontaliere, spun consultantii de la EY Romania.

"In 2024, Romania si-a mentinut traiectoria de crestere in activitatea de fuziuni si achizitii (M&A), sustinuta de un interes puternic al investitorilor si un mediu activ de tranzactionare. Nivelurile de M&A inbound au crescut semnificativ, reprezentand jumatate din volumele totale in 2024, evidentiind recuperarea treptata a pietei globale de M&A. Desi volatilitatea pe termen scurt poate afecta apetitul pentru tranzactii, piata romaneasca continua sa fie sustinuta de fundamente atractive pentru investitori, care vor stimula activitatea de M&A pe termen lung", explica Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY Romania, citat[ de Ziarul Financiar.

Cele mai active sectoare dupa volumul tranzactiilor au fost Imobiliare, ospitalitate si constructii (18,5% din numarul de tranzactii), urmat de Energie si utilitati (16,6%), Productie avansata si mobilitate (15,5%), Tehnologie, media si telecomunicatii (15,1%) si produse de consum si retail (14,7%).

Cele mai mari tranzactii ale anului>

-Vanzarea unui portofoliu de energie regenerabila de 629 MW de catre Evryo Group (anterior CEZ Romania) catre Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrica din Grecia, pentru 768 milioane dolari.

-Achizitia operatiunilor OTP Bank din Romania, cu sediul in Ungaria, de catre Banca Transilvania, cea mai mare banca din tara, pentru o suma de 375 milioane dolari.

-Vanzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de catre OX2, cu sediul in Suedia, pentru aproximativ 234 milioane dolari catre Nala Renewables, un joint venture intre IFM Investors din Australia si Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de marfuri din lume. Echipa multidisciplinara si transfrontaliera a EY a sprijinit OX2 in prima sa tranzactie in Romania, oferind consultanta completa de vanzare M&A.

In 2024, dimensiunea medie a tranzactiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane dolari, reflectand fundamente solide ale pietei. In final, cei mai activi investitori dupa tara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzactiile de intrare), urmati de Polonia (8,3%, pentru prima data pe locul doi) si Franta, Austria si Germania (7,6% fiecare).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare