×

Accesează
contul existent

Economic

Criza natalitatii impinge ecoonomia globala spre prapastie

Criza natalitatii impinge ecoonomia globala spre prapastie

15.01.2025, 14:01 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un raport McKinsey, care analizeaza impactul economic al acestei scaderi, arata ca tari precum Marea Britanie, Germania, Japonia si SUA trebuie sa inregistreze o crestere a productivitatii de doua ori mai rapida decat cea din ultimul deceniu pentru a mentine ritmul de crestere al nivelului de trai observat incepand din anii 1990, relateaza Ziarul Financiar.

Conform raportului publicat miercuri, pentru a egala cresterea PIB-ului pe cap de locuitor inregistrata intre 1997 si 2023, Franta si Italia ar trebui sa isi tripleze ritmul de crestere a productivitatii in urmatoarele trei decenii. In cazul Spaniei, productivitatea ar trebui sa creasca de patru ori pana in 2050.

Raportul evidentiaza consecintele grave ale scaderii natalitatii asupra economiilor prospere, acestea devenind vulnerabile din cauza reducerii proportiei populatiei de varsta activa.

Daca nu se iau masuri, "tinerii vor mosteni o economie cu o crestere mai lenta si vor suporta povara financiara a unui numar mai mare de pensionari, in timp ce fluxul traditional de bogatie intre generatii se va diminua", a declarat Chris Bradley, director al McKinsey Global Institute.

Guvernele din intreaga lume incearca sa faca fata unei crize demografice generate de cresterea costurilor pentru locuinte si ingrijirea copiilor, dar si de factori sociali precum scaderea numarului de tineri implicati in relatii.

In prezent, doua treimi din populatia lumii traieste in tari cu rate ale natalitatii pe femeie sub "rata de inlocuire" de 2,1. Populatiile sunt deja in declin in mai multe state membre OCDE, inclusiv Japonia, Italia si Grecia, precum si in China si numeroase tari din Europa Centrala si de Est.

"Sistemele noastre economice si contractele sociale au fost construite in perioade in care populatia, in special cea de varsta activa, era in crestere, sustinand expansiunea economica si oferind sprijin oamenilor care traiesc mai mult", a explicat Bradley. "Acest model nu mai functioneaza."

Bradley, co-autor al raportului, a subliniat ca nu exista "o solutie unica" pentru a face fata provocarilor demografice.

"Va fi necesar un mix de politici care sa includa atragerea mai multor tineri in campul muncii, prelungirea vietii active si, ideal, cresterea productivitatii", a adaugat el.

Raportul McKinsey vine in completarea avertismentelor emise anterior de OCDE, care a subliniat anul trecut ca scaderea natalitatii ameninta "prosperitatea generatiilor viitoare" si a indemnat guvernele sa se pregateasca pentru un "viitor caracterizat de o fertilitate redusa".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare