Micul artefact, care masoara aproximativ 3,6 centimetri lungime, a fost dezgropat intr-un mormant roman din secolul al III-lea, chiar langa Frankfurt, in 2018.
Arheologii l-au descoperit pe scheletul unui barbat ingropat intr-un cimitir din orasul roman Nida, unul dintre cele mai mari si mai importante situri din landul Hesse din Germania centrala. Cu toate acestea, a fost nevoie de mult timp pentru ca cercetatorii sa poata examina o folie subtire de argint care a fost gasita in interiorul acestuia.
Se afla in mormant alaturi de alte artefacte precum un arzator de tamaie si un ulcior din lut. Amuleta a fost gasita sub barbia scheletului. Cunoscuta si sub numele de phylactery, amuleta era probabil purtata in jurul gatului barbatului pentru a-i oferi protectie spirituala.
Folia "subtire ca parul" din interiorul amuletei era atat de fragila incat s-ar fi dezintegrat pur si simplu daca cercetatorii ar fi incercat sa o desfasoare. Cu toate acestea, examinarile microscopice si razele X efectuate in 2019 au aratat ca pe ea erau gravate cuvinte.
A fost nevoie de inca cinci ani pana cand echipa de la Muzeul Arheologic din Frankfurt a gasit o modalitate de a descifra ce scria in ele.
Descoperirea a venit in luna mai a acestui an, cand cercetatorii de la Centrul Leibniz pentru Arheologie din Mainz (LEIZA) au folosit scanere CT pentru a analiza folia.
Ivan Calandra, seful laboratorului de imagistica de la LEIZA, a explicat procesul intr-o declaratie de presa.
"Provocarea analizei a fost ca foaia de argint a fost rulata, dar dupa aproximativ 1.800 de ani a fost, desigur, si incretita si presata. Folosind CT, am putut sa o scanam la o rezolutie foarte mare si sa cream un model 3D."
Numai prin acest proces de derulare digitala a foii, intregul text a devenit vizibil si a putut fi apoi descifrat. Ceea ce au descoperit cercetatorii i-a uimit.
Cea mai veche dovada a crestinismului
Pe foaie se aflau 18 randuri de text latin care faceau referire in mod repetat la Iisus, precum si la Sfantul Titus, un discipol si confident al Sfantului Apostol Pavel.
Intrucat mormantul in care a fost gasita amuleta dateaza de undeva intre 230 si 270 d.Hr., amuleta a devenit cea mai veche dovada a crestinismului in Europa de la nord de Alpi. Toate descoperirile anterioare dateaza de la cel putin 50 de ani dupa aceasta, conform declaratiei.
La momentul inmormantarii, crestinismul devenea o relgie din ce in ce mai populara, dar identificarea ca crestin era inca riscanta. In mod clar, barbatul ingropat, care se crede ca avea intre 35 si 45 de ani, isi simtea credinta atat de puternic incat a luat-o cu el in mormant.
Markus Scholz, arheolog si expert in inscriptii latine, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, a descifrat minutios textul "inscriptiei de argint din Frankfurt", asa cum este cunoscuta.
Descriind procesul complicat in declaratie, el a spus: "Uneori mi-a luat saptamani, chiar luni, pentru a veni cu urmatoarea idee. Am apelat la experti din istoria teologiei, printre altii, si incetul cu incetul am lucrat impreuna pentru a ne apropia de text si, in cele din urma, pentru a-l descifra."
Faptul ca scrierea era in intregime in latina a fost foarte neasteptat, a spus el.
"Acest lucru este neobisnuit pentru aceasta perioada. In mod normal, astfel de inscriptii pe amulete erau scrise in greaca sau ebraica."
Atunci cand este tradus in limba romana, textul are expresii precum:
- "Sfant, sfant, sfant! / Dumnezeul acorda bunastarea /Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu /Inaintea lui Isus Hristos / Toti genunchii se pleaca in fata lui Iisus Hristos: cel ceresc si cel pamantesc / Marturiseste (in fata lui Iisus Hristos)"
Textul nu face referire la nicio alta credinta in afara de crestinism, ceea ce ar fi fost, de asemenea, neobisnuit in aceasta perioada.
Potrivit muzeului de arheologie din Frankfurt, dovezi fiabile ale vietii crestine in regiunile alpine nordice ale Imperiului Roman dateaza doar din secolul al IV-lea d.Hr.