Obstacolul in calea sanatatii europenilor, a declarat Hercberg intr-un interviu acordat POLITICO , este inselaciunea exercitata de lobby-urile agro-alimentare interesate.
"Marea problema in Europa este aceasta incapacitate de a nu ceda in fata grupurilor de interese si de a pune sanatatea publica pe primul loc."
"Stim ce masuri functioneaza", a a spus el, citand modificarile TVA, restrictiile de publicitate, politicile de achizitii publice mai sanatoase si, desigur, propriul sau sistem de etichetare.
"Marea provocare este sa fim capabili sa contracaram grupurile de interese care se opun acestor masuri", a adaugat el.
El spune ca a urmarit cum politicienii de dreapta si interesele corporatiste au reusit sa ingroape cu succes logo-ul in cinci culori, care a fost adoptat in Franta in 2017 si a fost considerat cel mai probabil candidat pentru un sistem de etichetare pe partea frontala a ambalajului la nivelul UE in timpul ultimei Comisii Europene.
Cu toate acestea, din 2022, Nutri-Score s-a retras complet, fiind prins in aceeasi reactie anti-Green Deal care a impiedicat legile privind reducerea utilizarii pesticidelor, promovarea bunastarii animalelor si reducerea defrisarilor. Italia a condus acest contraatac, generand povesti de razboi cultural despre un "sistem anti-italian" care ii depreciaza pe nedrept carnea, branzeturile si uleiul de masline.
Grecia, Ungaria, Romania si altii s-au alaturat, sustinute de sprijinul asociatiei agricole europene Copa-Cogeca si al membrilor sai nationali precum FNSEA din Franta, Coldiretti si Confagricoltura din Italia si Asaja din Spania.
"Este caricatural", a spus Hercberg, mentionand ca uleiul de masline este bine notat cu un B si ca carnea si branzeturile primesc note mai mici deoarece ar trebui consumate cu moderatie. "Le reamintesc ca, in prezent, in tarile din sud - Italia, Spania, Grecia si Portugalia - prevalenta excesului de greutate si a obezitatii infantile este cea mai mare".
Cu toate acestea, Italia a sprijinit alternativa NutrInform, al carei algoritm afiseaza cinci baterii (calorii, grasimi, grasimi saturate, zahar si sare) si procentul din nevoile zilnice ale unei persoane pe care produsul il satisface. Omul de stiinta francez este sceptic: "Daca maine ar aparea un logo mai eficient, as renunta imediat la Nutri-Score", promite el.
Deocamdata, el nu renunta si se plange de stagnarea adoptarii Nutri-Score. Noul guvern portughez de centru-dreapta a renuntat la acest sistem in aceasta vara, lasand doar sase tari din UE al caror minister al sanatatii inca il recomanda: Franta, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg si Tarile de Jos.
"Marea problema in Europa este aceasta incapacitate de a nu ceda in fata lobby-urilor si de a pune sanatatea publica pe primul loc", a concluzionat Hercberg, subliniind modul in care Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a estimat luna trecuta ca dietele proaste provoaca aproape 1 trilion de euro in costuri ascunse de sanatate pe continent.