×

Externe

Francezii isi voteaza astazi noul Parlament. Un sfert din alegatori si-au exprimat votul pana la...

Francezii isi voteaza astazi noul Parlament. Un sfert din alegatori si-au exprimat votul pana la ora locala 12:00

30.06.2024, 15:41 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Alegatorii francezi voteaza duminica in prima etapa a alegerilor legislative in doua tururi convocate de presedintele Emmanuel Macron. Rezultatul votului, in urma celui de-al doilea tur din 7 iulie si a unei campanii electorale pe repede-inainte, ramane extrem de incert, in contextul in care competitia se da intre trei blocuri politice majore: Rassemblement National (RN) - formatiunea de extrema dreapta a lui Marine Le Pen - alianta de centru a presedintelui Emmanuel Macron si coalitia Noul Front Popular care include forte de centru-stanga, verzi si de stanga dura.

Partidul de extrema-dreapta RN, in frunte in toate sondajele de opinie preelectorale, spera sa obtina majoritatea absoluta, sau cel putin 289 din cele 577 de locuri.

Votul a inceput inca de sambata in teritoriile de peste mari ale Frantei, iar insulele franceze din Caraibe si teritoriul sud-american Guiana Franceza au votat si ele sambata, noteaza France24 .

Si sectiile de votare din teritoriul Noua Caledonie din Pacific, afectat de revoltele mortale de luna trecuta, s-au deschis sambata la ora 22:00, ora Parisului.

Pana la ora locala 12:00, 25,9% dintre alegatori si-au exprimat votul, spre deosebire de 18,43% inregistrat la aceeasi ora in 2022.

Votul are loc in timpul primei saptamani traditionale de vacanta de vara in Franta, iar cererile de vot prin corespondenta au fost de cel putin cinci ori mai mari decat la alegerile din 2022.

Dintre numele importante din lumea politica franceza au votat, pana acum, presedintele Emmanuel Macron, in Le Touquet, un oras la malul marii din nordul Frantei, impreuna cu sotia sa, Brigitte. De asemenea, si Marine Le Pen a votat in bastionul partidului sau din nordul Frantei, scrie Associated Press (AP).

Si prim-ministrul Gabriel Attal s-a prezentat la urne pentru a vota in capitala franceza, iar presedintele partidului RN, Jordan Bardella, a votat si el la Paris.

Primele rezultate ale primului tur de alegeri sunt asteptate in jurul orei locale 20:00, dupa inchiderea ultimelor sectii de votare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare