×

Accesează
contul existent

Economic

Marii retaileri spun ca nu au fost consultati privind extinderea plafonarii adaosului comercial

Marii retaileri spun ca nu au fost consultati privind extinderea plafonarii adaosului comercial

24.10.2024, 16:44 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"In schimb, este promovat <pe surse> un text de Proiect de OUG care a aparut dupa consultari purtate de catre Ministrul Agriculturii cu procesatorii - alaturi de organizatii din agricultura ecologica si alte categorii de operatori economici de pe lant, care insa sunt exceptati conform textului de proiect de OUG", spun reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania intr-un comunicat de presa.

De asemenea, acestia adauga ca, paradoxal, retailerii - care par cel putin pana in acest moment ca sunt subiectul acestei Ordonante - sunt ignorati.

Declaratiile AMRCR vin in contextul in care recent au avut loc la Ministerul Agriculturii o intalnire cu reprezentantii asociatiilor din sectorul alimentar, iar ZF a analizat recent un draft al primei versiuni a proiectului Ordonantei de Urgenta.

"Este greu de inteles caracterul de urgenta care impune promovarea unor asemenea masuri legislative prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, mai ales in contextul in care reprezentantii industriei noastre s-au aflat intr-un dialog constant cu reprezentantii autoritatilor competente din Romania si in conditiile in care la nivel national si european, de fiecare data, a fost reiterata nevoia dezvoltarii unui set legislativ elaborat in stransa consultare cu industria de profil".

Reprezentantii AMRCR mai spun:

"Documentul care circula in aceste zile vizeaza fara ocolisuri modul de functionare a industriei de retail - unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, domeniu care a constituit si constituie unul din motoarele principale ale cresterii economice romanesti si care a contribuit major la recuperarea diferentelor in plan economic fata de vecinii regionali.

Nu intelegem care este obiectivul acestor posibile masuri, insa unul dintre efecte poate fi usor anticipat: lanturile de aprovizionare vor fi afectate - ceea ce probabil va duce la un blocaj in desfasurarea activitatilor comerciale.

Nu in ultimul rand, foarte probabil va fi nevoie sa se explice multora dintre cei care au slujbe stabile in sectorul comercial, ca optiunile pentru viitor devin extrem de limitate.

Totusi, mai exista inca speranta ca domnul Ministru al Agriculturii va reveni la o abordare institutionala echilibrata, bazata pe un dialog real, de substanta si in interesul tuturor participantilor la lantul alimentar si va evita sa ne impinga pe noi, pe consumatorii din Romania si insasi economia acestei tari intr-o aventura a caror efecte colaterale nu numai ca nu sunt cunoscute dar nici macar nu pot fi estimate.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR, isi manifesta opozitia categorica fata de proiectul de OUG aflat in circulatie "pe surse", care vizeaza plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, alimentare, precum si la ingrasaminte, furaje si pesticide, considerand ca o asemenea reglementare ar afecta in mod extrem de grav mediul de afaceri din Romania.

Adoptarea acestei Ordonante constituie o interventie mult prea abrupta in politicile comerciale ale agentilor economici si o imixtiune total neacceptabila in modelele de business ale fiecarui actor in parte din sectorul de retail, avand ca rezultat o afectare majora a tuturor mecanismelor economice de formare a preturilor. O astfel de ingerinta distorsioneaza grav intreaga piata a produselor agricole si alimentare, precum si pe cea a ingrasamintelor, furajelor si pesticidelor, trimitand un mesaj negativ catre investitorii platitori corecti si la timp de taxe si impozite la bugetul statului. De asemenea, actul normativ va impacta direct in mod negativ planurile de investitii ale companiilor in economia romaneasca precum si locurile de munca din industriile ce fac obiectul reglementarii, dar si in industriile conexe, atat pe verticala cat si pe orizontala.

Investitorii vor interpreta aceste masuri drept semne clare ale lipsei de transparenta si de predictibilitate a politicilor publice si a legislatiei din Romania, obligandu-i sa-si regandeasca planurile de afaceri si sa-si reorienteze investitiile catre alte tari mai prietenoase din punct de vedere al incurajarii si securitatii investitiilor.

Comportamentul intruziv al statului fata de mediul de afaceri privat creeaza un climat ostil si impiedica functionarea normala a economiei de piata.

In loc sa contribuie la dezvoltarea economica si la securitatea alimentara, aceste masuri risca sa indeparteze Romania de principiile economiei de piata si sa o apropie de modele economice dintr-o perioada trecuta, de trista amintire, in care existau mercuriale pentru produsele alimentare. Noi credem ca Romania ar trebui sa evolueze spre viitor, pentru consolidarea unei economi de piata functionale, sa imbratisam valorile economice si democratice europene, nu sa involuam catre trecutul din perioada comunista.

AMRCR considera ca masurile propuse pun in pericol stabilitatea economica pe termen mediu si lung si risca sa devina o reala provocare pentru insasi securitatea alimentara a Romaniei. Speram ca totusi la nivelul Guvernului va fi reevaluata perspectiva adoptarii unei Ordonante de Urgenta si va exista dialogul necesar bazat pe evaluari obiective, unitare si echilibrate pentru toti participantii la lantul comercial".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare