×

Politic-Social

In unele tari din Europa, a fi bunic devine o ocupatie platita

In unele tari din Europa, a fi bunic devine o ocupatie platita

03.07.2024, 23:05 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In Spania, unde jumatate din bunici se ocupa de cresterea nepotilor lor, batranii se revolta o data la cativa ani considerandu-se sclavi moderni. "Invatati sa spuneti nu" si "Nu va simtiti vinovati" au fost sloganurile grevei din 2010, potrivit The Guardian.

"Nu ma deranjeaza sa ajut, dar ne-am crescut deja propriii copii, iar acum meritam spatiul propriu", a declarat o bunica.

In unele tari, insa, bunicii sunt platiti pentru ajutorul oferit in cres£terea copiilor.

In Suedia, bunicii au devenit in a£ceasta saptamana eligibili pentru concediu parental platit dupa ce tara a adoptat o noua lege menita sa ex£tin£da beneficiile de crestere a copiilor dincolo de familia imediata a copilu£lui, scrie The New York Times.

Cetatenii suedezi platesc unele dintre cele mai mari taxe din lume, insa primesc in schimb servicii medi£cale finantate de stat, invatamant gra£tuit pana la colegiu si beneficii ge£neroase de somaj. Tara acorda de ase£menea 480 de zile de concediu platit per copil, distribuit intre pa£rinti.

Richard Petts, expert in dome£niul concediilor parentale, arata ca noua lege recunoaste complexitatile in crestere legate de echilibrul munca/familie.

Si in Polonia bunicii pot fi platiti pentru ingrijirea copiilor. In aceasta primavara, premierul Donald Tusk a anuntat adoptarea programului "Pa£rinte activ" promis in campania electorala.

Mamele care se intorc la munca dupa concediul de maternitate vor primi beneficii de stat de 1.500 de zloti (320 euro) pe luna in cadrul pro£gramului supranumit "plati pentru bunici" pentru ca bunicile sunt ade£sea cele care au grija de copii in timp ce mamele muncesc.

Intrebat de ce a numit programul in acest fel, Tusk a aratat ca desi fe£meile pot folosi banii acordati pentru o gradinita sau cresa, acestea ii pot da de asemenea bunicilor.

Dezbaterile cu privire la oportu£nitatea de a plati bunicii pentru cresterea copiilor se intensifica si in alte parti din Europa, cum ar fi Irlanda.

Desi multi parinti sunt gata sa ajute cat mai mult pe degeaba, mai ales in primii ani, exista bineinteles o limita in ceea ce priveste timpul si generozitatea tuturor, noteaza irishexaminer.com.

Cu cativa ani in urma, au existat in Irlanda discutii legate de acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grija de nepoti. S-a vorbit atunci de o plata anuala de 1.000 de euro in cazul bunicilor care au grija de nepoti mai mult de 10 ore pe saptamana. Discutiile nu s-au soldat insa cu niciun rezultat.

Intr-un orasel Portugalia, bunicii nu sunt platiti, insa primesc concediu cu plata in scopul impulsionarii ratei natalitatii.

Consiliul local din Cascais a anuntat ca va acordat concediu platit de o luna tuturor angajatilor la nasterea primului nepot si doua saptamani la nasterea urmatorilor, potrivit The Telegraph.

In Ungaria, numarul persoanelor care lucreaza la pensie a crescut de patru ori in zece ani. Potrivit unui numar semnificativ de analisti, pensiile sunt atat de mici, incat tot mai multi pensionari sunt nevoiti sa munceasca pe langa pensie pentru a-si castiga existenta, scrie Portfolio.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare