×

Accesează
contul existent

Business Hi-Tech

ANIS - Asociatia IT-istilor sustine ca eliminarea, peste noapte, a facilitatilor fiscale pentru...

ANIS - Asociatia IT-istilor sustine ca eliminarea, peste noapte, a facilitatilor fiscale pentru IT-isti va izola Romania pe scena globala a tehnologiei prin descurajarea unor noi investitii

29.12.2024, 20:55 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii este revoltata de "ordonanta-trenulet" care elimina, peste noapte - in trei zile, facilitatile fiscale acordate industriei IT riscand, astfel, sa izoleze Romania pe scena globala a tehnologiei prin descurajarea unor noi investitii in acest sector strategic.

ANIS spune ca eliminarea facilitatilor fiscale a fost prevazuta pentru anul 2028, iar devansarea acestui calendar printr-o masura luata peste noapte pune in pericol stabilitatea uneia dintre cele mai performante sectoare economice din Romania, alimenteaza climatul de incertitudine pentru companii, afectand in final increderea investitorilor.

ANIS cere Guvernului Ciolacu 2 sa revina la masa discutiilor cu sectorul privat si sa reanalizeze decizia de eliminare a facilitatilor fiscale pentru industria IT, intr-un calendar predictibil.

Cititi mai jos pozitia integrala ANIS:

ANIS: Noile masuri fiscale lovesc in stabilitatea unui sector strategic si creeaza o criza de incredere in randul investitorilor

Bucuresti, 29 decembrie 2024 - Noul proiect de Ordonanta de Urgenta care propune modificari abrupte si intempestive ale politicii fiscale, in lipsa unei consultari reale cu mediul de afaceri, sfideaza principiile fundamentale de stabilitate si predictibilitate fiscala.

Devansarea calendarului pentru eliminarea facilitatilor fiscale pentru industria IT, incepand cu ianuarie 2025, reprezinta un semnal profund negativ fata de un sector strategic al economiei romanesti, tratat cu superficialitate.

Amintim faptul ca eliminarea facilitatilor fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevazute prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a fost prevazuta pentru anul 2028. In noiembrie 2023, facilitatea a fost amputata cu aplicare in cateva zile, destabilizand industria. Devansarea acestui calendar, printr-o masura luata inca o data intr-un mod intempestiv, pune in pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din Romania si alimenteaza climatul de incertitudine pentru companii, afectand grav planificarea strategica si increderea investitorilor. Conform studiului ANIS*, eliminarea facilitatii fiscale va avea ca efect reducerea competitivitatii industriei pe piata globala, prin cresterea costului cu forta de munca, precum si diminuarea, in continuare, a numarului de locuri de munca, deja in scadere cu circa 10.000 in anul 2023.

ANIS avertizeaza ca astfel de masuri risca sa izoleze Romania pe scena globala a tehnologiei prin descurajarea investitiilor si intentiilor companiilor pentru piata din Romania, si sa compromita eforturile de a transforma economia intr-una digitala si competitiva.

"Din nou, Guvernul ignora legislatia in materie de predictibilitate fiscala si orice dialog cu mediul de afaceri si antreprenorii care tin economia nationala in picioare, creeaza locuri de munca si platesc impozite. Eliminarea facilitatii in acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de munca, retragerea unor companii internationale sau redirectionarea investitiilor catre alte tari, dar si destabilizarea economiei in ansamblu, intr-un moment critic pentru digitalizare si retehnologizare, strict necesare pentru a mentine competitivitatea companiilor romanesti", a spus Edward Cretescu, presedintele ANIS.

Sectorul IT a demonstrat un rol esential in rezilienta economiei nationale, inclusiv in perioade de criza. Doar in ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro. Contributia directa sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect si indus cu peste 14% la PIB. De asemenea, efectul de antrenare pe piata fortei de munca este de circa 15% din numarul total de salariati din economie*.

Modificarile fiscale majore care influenteaza intr-un mod brutal dinamica industriei risca sa submineze progresul economic al Romaniei si sa afecteze profund climatul de afaceri.

Facem un apel ferm catre Guvern sa:

Revina la masa discutiilor cu sectorul privat, respectand angajamentele asumate in Programul de Guvernare pentru un parteneriat real cu mediul de afaceri, in vederea identificarii unor solutii echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar. Reanalizeze decizia de accelerare a eliminarii facilitatilor fiscale pentru industria de IT si sa revina intr-un calendar predictibil, conform cadrului legal in vigoare, care sa permita companiilor adaptarea graduala la noile conditii fiscale. Demareze un dialog real cu industria IT pentru a identifica solutii care sa sprijine competitivitatea si sa valorifice potentialul acestui sector de a contribui la digitalizarea economiei romanesti si la cresterea economica, in ansamblu.

*potrivit studiului Impactul sectorului de IT asupra economiei romanesti, octombrie 2024

###

Despre ANIS

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii ( ANIS ) este asociatia reprezentativa a industriei de IT din Romania.

ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizarii si reprezinta interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care sa faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare