31.12.2024, 17:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Guvernul Romaniei a adoptat pe ultima suta de metri din 2024, in sedinta din 30 de decembrie, ordonanta de urgenta prin care transpune in legislatia nationala Directiva NIS 2, care stabileste cerinte stricte pentru rezilienta cibernetica a statelor membre, avand ca obiectiv protejarea infrastructurilor IT&C din sectoarele de importanta critica si imbunatatirea capacitatilor de raspuns la incidente.
Directiva NIS se refera la la securitatea retelelor si sistemelor informatice (security of network and information systems), prima sa varianta intrand in vigoare in 2016.
"Aceasta initiativa vine intr-un context de evolutie accelerata a tehnologiilor digitale, intensificarea amenintarilor cibernetice si cresterea interdependentelor globale, care expun Romania unor riscuri complexe fara precedent", conform Guvernului.
"Transpunerea Directivei NIS 2 in legislatia nationala reprezinta un angajament ferm al Romaniei pentru alinierea la standardele internationale si contributia activa la securitatea digitala europeana.
Actul normativ ofera cadrul necesar pentru cresterea capacitatii de prevenire, detectare si reactie la incidentele cibernetice care pot afecta entitatile esentiale si importante. Noua legislatie introduce masuri actualizate pentru securitatea lantului de aprovizionare, cerinte stricte de raportare a incidentelor si obligatii sporite pentru managementul entitatilor critice, toate avand ca scop cresterea rezilientei in fata riscurilor cibernetice.
Adoptarea prompta a actului normativ este justificata de: - Cresterea digitalizarii si interconectarii infrastructurilor IT&C din sectoarele de importanta critica, care amplifica riscurile asociate tehnologiilor emergente precum 5G, IoT si AI; - Intensificarea atacurilor cibernetice ca parte a operatiunilor hibride in noul context geopolitic regional si global; - Necesitatea consolidarii nivelului de securitate cibernetica in cadrul administratiei publice din Romania, avand in vedere provocarile asociate cresterii digitalizarii serviciilor publice", conform Guvernului.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
31.12.2024, 17:59