×

Accesează
contul existent

Opinii

Capitalul, cunoasterea, autostrazile, Schengen-ul si peste toate ambitia vor dubla valoarea...

Capitalul, cunoasterea, autostrazile, Schengen-ul si peste toate ambitia vor dubla valoarea activelor romanesti in urmatorii cinci ani. Inertia cresterii si foamea de a merge inainte este atat de mare, incat nu se va impiedica de ceea ce se va aproba astazi in guvern- o serie de ajustari fiscale si bugetare

30.12.2024, 00:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La aceste ore de bilant al anului 2024, uitati-va la oamenii din stanga, din dreapta, din fata si din spate, la organizatiile de business din care fac parte si o sa constatati ca au avut un an peste medie, cu cel putin un plus de 20% la profit si la cifra de afaceri.

Cu toata valtoarea politica de final de an, businessul romanesc a capatat o independenta data de doua forte: forta acumularii de capital financiar, de care vorbesc mai multi de mai mult timp, si forta acumularii de capital de cunoastere, de care se vorbeste prea putin.

Acesti doi vectori, plus deschiderea a 500 de kilometri de autostrazi in 2024 si 2025, plus intrarea in Schengen, plus modul cum va fi restartata economia mondiala dupa preluarea puterii de catre Donald Trump, vor fi motoarele de crestere pentru viitor.

Capitalul, cunoasterea, autostrazile, Schengen-ul si peste toate ambitia vor dubla valoarea activelor romanesti in urmatorii cinci ani.

Inertia cresterii si foamea de a merge inainte este atat de mare, incat nu se va impiedica de ceea ce se va aproba astazi in guvern- o serie de ajustari fiscale si bugetare. Si nici daca vor fi masuri mai dure. Asa cum un tanc-amfibiu trece o valtoare, asa va trece si business-ul romanesc aceste obstacole.

Romania isi subevalueaza capacitatea de a face business, dar incet- incet, prin miscari surpriza care au avut loc chiar la acest sfarsit de an, oamenii de business locali isi vor da seama nu doar ca au capacitatea financiara pentru a fi mult mai indrazneti, dar si ca au stiinta de a face lucrurile mai bine decat altii.

Este de fapt un proces de invatare care, desfasurandu-se intr-un mod liniar, nu se observa decat atunci cand vine saltul. Apropo de Salt Bank, o banca digitala cu capital local lansata in 2024, dupa ce tot mediul bancar local a asistat la iuresul revolutiei digitale estono-londoneze.

S-a gandit cineva ca poate tocmai lipsa de ambitie a fost penalizata in aceste alegeri si ca romanii simt ca locul lor este de fapt altul pe scena europeana si a lumii? Oriunde mergi azi in tara, vezi investitii. Spre Suceava si Iasi, investitii, spre Cluj, investitii, spre Craiova, investitii. Ce era in jurul Bucurestiului in anii 90 si 2000, cand 90% din locuitorii comunelor din jurul capitalei si-au imbunatatit nivelul de trai de pe urma cresterii explozive a valorii terenurile agricole devenite intravilane si destinatii pentru cartierele bucurestenilor fugiti de la bloc, pentru depozite sau pentru fabrici, se intampla astazi de-a lungul a sute de noi kilometri de autostrada.

Mamaia si Navodari, cu blocurile asa urate si ingramadite cum sunt, detin astazi active imobiliare poate de 5 miliarde de euro, adica o valoare de 1.000 de ori mai mare decat in urma cu 20 de ani. De ce? Pentru ca prin constructia autostrazii Bucuresti-Constanta au devenit un cartier al Bucurestiului. "Ma enerva ca hotelul imi cerea sa eliberez camera duminica la ora 12.00 si imi strica ziua de plaja asa ca mi-am luat un apartament" - motiv auzit de la un kinetoterapeut. Cand kinoterapeutii investesc in apartemente la malul marii ca sa aiba weekend-urile asigurate pe litoral - inseamna ca pe undeva exista capital in aceasta economie.

Turism, logistica, depozitare, productie, comert, servicii - toate vor fi accelerate in urmatorii cinci ani ca urmare a deschiderii autostrazilor si a intrarii in Schengen. In 2027-2028, cand va fi gata Sibiu-Pitesti, Clujul se va apropia de Bucuresti si de litoral cu 200 km. Practic, distantele dintre cele mai mari orase din tara se vor reduce. Distantele mai mici, accesul mai facil, inseamna accelerare de business, inseamna consum mai mare, vanzari mai mari. Cu o buna strategie de incurajare a productiei locale, cercul virtuos al investitiilor va porni.

Cifra de afaceri a tututor intreprinderilor din economia romaneasca este de circa 600 miliarde de euro, la un PIB de 350 miliarde de euro estimat pentru 2024. Din aceasta cifra de afaceri, circa jumatate este la companiile cu capital privat romanesc, deci 300 miliarde de euro. La un profit net de 10%, inseamna 30 miliarde de euro profituri nete anuale pentru intreprinzatorii romani. Unde se duc acesti bani? Probabil ca astazi jumatate din cele 10 miliarde de euro pe an cheltuiti de romani pe vacante in strainatate. Sa spunem ca se mai duc 5 miliarde de euro in achizitii imobiliare sau shopping de lux, acasa sau in lume. Dar restul de 20 miliarde de euro, restul, ce se intampla cu ei? Se intorc in investitii. Si sa luam aminte ca acestea sunt sume obtinute intr-un singur an. Cumulat, probabil ca vorbim de 100 miliarde de euro in depozite local sau in strainatate detinute de capitalul romanesc privat astazi.

De altfel, putini stiu ca populatia si firmele au in banci cu 40 miliarde de euro mai mult in depozite si conturi curente decat credite luate. Astfel, populatia si firmele au la banci 120 miliarde de euro in echivalent, in timp ce creditele luate de la banci sunt in valoare de doar 80 miliarde de euro. In 2008-2009, era invers.

Dar peste capitalul financiar, peste investitiile in infrastructura si peste Schengen, este capitalul de cunoastere al business-ului romanesc. Multi dintre cei care astazi au afaceri de peste 100 milioane de euro au avut o perioada -un an, trei, cinci - in care au fost mici si au invatat sa fie mari. Carturesti a fost mica librarie pe Edgar Quinet timp de trei ani, intre 2000 si 2003, vizavi de grandioasele Academiei si Eminescu de vizavi. Au fost trei ani de invatare si de acumulare a unei ambitii probabil, uitandu-se fondatorii cu jind la celelalte doua mari librarii din apropiere. Saltul la sediul si conceptul din Pictor Verona a propulsat astazi Carturesti la un lant de 75 de librarii in toata tara arhipline in aceste zile de sarbatoare si la afaceri de aproape 100 de milioane de euro in 2024. Este un proces de acumulare de cunoastere. Unde sunt fondatorii Carturesti astazi ca stiinta a business-ului fata de anul 2000? Unde sunt Oscar Downstream, Dedeman, Banca Transilvania, Bebe Tei, Aqua Carpatica, Sanador, Altex, Mobexpert, Arabesque, Transavia, Energobit, Electrogroup, Bog'Art, Concelex, UMB Spedition, Purcari, Trutzi, Tester Iasi, fata de anul 2000? Nu mai vorbim de One United care nu era poate nici in mintea fondatorilor in acel an?

Plus, ce vine acum si iarasi putini vorbesc: cine va conduce spre exemplu de la 1 ianuarie Vinaria Purcari, un colos al vinului moldovenesc cotat la bursa, cu afaceri de 70 milioane de euro pe an? Fostul sef al McKinsey Romania, adica un profesionist in business de sub 40 de ani, scolit in Spania si Marea Britanie si antrenat la cea mai puternica companie de consultanta de business din lume. Vine un val de tineri scoliti afara cu experienta in mari firme de consultanta care vorbesc limba afacerilor internationale. Ce n-a avut Romania in anii 1990-2000 pentru intreprinderile de stat si de asta nu avem noi colosi precum au ungurii MOL, OTP sau cehii CEZ - o clasa de tineri profesionisti in business in stare sa tina piept valurilor business-ului global.

Cunoastere locala plus cunoastere internationala este. Bani sunt. Infrastructura se face. Ambitie este. Avem, avem di tati, nu va speriati daca o sa mai apara si ceva taieri de bugete si taxe noi, ca dublarea afacerilor si a activelor in urmatorii cinci ani tot vine.

PS. Apropo, Purcari a anuntat ca obiectiv o data cu instalarea noului CEO dublarea afacerilor si EBIDTA in trei ani, nu in cinci. Cine ridica manusa?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare