×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Cat au romanii si cat mai au strainii din sistemul bancar romanesc? Romania a ajuns sa controleze...

Cat au romanii si cat mai au strainii din sistemul bancar romanesc? Romania a ajuns sa controleze aproape 40% din activele totale ale sistemului bancar autohton

24.12.2024, 11:55 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania a ajuns sa controleze aproape 40% din activele totale ale sistemului bancar autohton. Ponderea activelor bancilor cu capital strain a scazut la un minim de 62,4%, in timp ce ponderea activelor bancilor cu capital majoritar romanesc, public si privat, a urcat la 37,6%.

Tensiunea politica de pe piata locala in contextul surprizei-soc aduse de rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale, precum si balbaielile legate de formarea Guvernului au readus in prim-plan si discutiile legate de ponderea capitalului romanesc versus capitalul strain in economia Romaniei, inclusiv in banci.

Ponderea mare a activelor bancilor cu capital strain a fost vazuta in perioadele turbulente, de criza, ca o vulnerabilitate, in contextul dependentei de deciziile grupurilor din alte tari, iar in ultimii ani unele state, inclusiv din regiune, au aplicat strategii de crestere a capitalului national in raport cu capitalul strain.

Una dintre schimbarile vizibile in ultimii ani si pe piata bancara romaneasca a fost cea de reducere a ponderii capitalului strain si de crestere a ponderii capitalului romanesc. Aceasta tendinta s-a accentuat in 2024 si cel mai probabil va continua, avand in vedere si contextul international marcat de ascensiunea suveranismului si nationalismului.

Ponderea activelor bancilor cu capital strain a scazut in septembrie 2024 la un minim de 62,4%, in timp ce ponderea activelor bancilor cu capital majoritar romanesc, public si privat, a urcat la 37,6%, conform datelor BNR de la final de 9 luni/2024.

Cea mai mare parte a sistemului bancar romanesc (circa 60%) este detinuta in continuare de capitalul strain, iar din aceasta categorie cele mai mari detineri, de circa 50% cumulat, sunt inregistrate de grupurile financiare din patru tari, respectiv Austria, Italia, Franta si Olanda.

Activele totale ale sistemului bancar romanesc au urcat la peste 843 mld. lei la final de septembrie.

Privind retrospectiv, in sectorul bancar din Romania, acum 10 ani, de exemplu, ponderea activelor bancilor cu capital strain era de peste 80%, in timp ce ponderea capitalului romanesc era de sub 20%.

Iar in perioada crizei financiare si economice anterioare izbucnita in 2008/2009 bancile straine, atat cele venite direct, prin achizitii cat si prin sucursale, au ajuns la o pondere chiar de 88,2% in activele sistemului bancar romanesc, in timp ce ponderea activelor bancilor cu capital romanesc, atat de stat, cat si privat era de numai 11,8% (decembrie 2008).

Aceasta evolutie vine si dupa ce pas cu pas BNR a urmat in ultimii ani o politica strategica discreta de reducere a ponderii capitalului strain in sistemul bancar si de crestere a ponderii capitalului romanesc.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare