30.12.2024, 00:32 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Nu stiu ce jocuri politice au vrut sa faca PSD/Ciolacu, PNL/Ciuca, Iohannis, Serviciile si toti cei care le tin "oalele de noapte" (Patul lui Procust - Camil Petrescu), dar toti acestia au aruncat economia, tara, Romania, in aer.
Toti acesti analfabeti politici de mai sus, care au vrut "sa si-o traga" unul celuilat, au dus la aparitia lui Calin Georgescu si a acestui cutremur politic care afecteaza Romania de sus pana jos, blocand alegerile prezidentiale fara niciun rezultat, dar cu punerea la indoiala a intregului sistemul politic din Romania.
Nici nu ne dam seama acum ce costuri vom plati din cauza jocurilor politice, ce pierderi economice vom avea (scadere economica, blocarea salariilor, darea oamenilor afara etc.), financiare (dobanzi mai mari, risc de tara mai mare etc.), sociale (ura privind opinia fiecaruia, ura dintre bogati si saraci, ura dintre salariati, directori si patroni, proteste in strada, tensiuni sociale) si pierderi politice (este pusa la indoiala optiunea euroatlantica a Romaniei si intelegerile privind apartenenta la UE si NATO).
Tot acest joc politic ne va costa:
- Cresterea riscului politic si economic privind Romania : cresterea CDS-ului Romaniei (riscul de intrare in faliment)
- Scaderea ratingului de tara al Romaniei si aruncarea in categoria "Junk" : deja agentiile de rating au schimbat perspectiva privind Romania de la "Stabil" la "Negativ", iar de aici nu mai este decat un pas pentru trecerea la scaderea ratingului de tara.
- Dobanzi mai mari la lei si cresterea expunerii pe valuta a Romaniei : in decembrie, din cauza cutremurului politic, Ministerul Finantelor a platit dobanzi mai mari, cu 40-50 de milioane de lei in plus, iar anul viitor, cand necesarul de finantare este cuprins intre 250-300 de milioane de lei, vom plati in plus fata de dobanzile pe care ar fi trebuit sa le platim inca 1,5-2,5 miliarde de lei, adica 300-500 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar fi putut face un spital, s-ar fi putut crea zece scoli noi, s-ar fi putut construi o sala noua de spectacole care sa inlocuiasca Sala Palatului; daca extrapolam cresterea dobanzilor cu un punct procentual pe o perioada de zece ani, vom ajunge sa platim in plus dobanzi de 3-5 miliarde de euro.
- Cresterea accelerata a datoriei publice : pentru ca avem nevoie de o finantare bugetara mai mare la dobanzi mai mari, cresterea datoriei publice va creste mult mai repede decat asteptarile si ne vom izbi de zid mult mai repede.
- Includerea Romaniei pe lista rosie a investitorilor : unii vor pleca de tot cand ne va scadea ratingul, altii vor cere dobanzi mai mari ca sa ramana, altii nu vor mai veni.
- Cresterea riscului de tara, costurile mari de imprumut ale Romaniei vor duce la scaderea valorii activelor romanesti.
- Scaderea Bursei : deja piata bursiera din Romania era perceputa ca fiind supraevaluata fata de bursele din jur, iar acum ceea ce se intampla pe scena politica si ce va urma in economie vor constitui motive pentru revizuirea asteptarilor in jos.
- Pilonul II de Pensii , unde 8,2 milioane de romani au o parte din banii de pensie, va fi afectat de scaderea valorii titlurilor de stat romanesti si scaderea actiunilor la Bursa.
- Cursul valutar leu/euro va fi sub o presiune imensa : nu se stie cat va ma putea BNR sa tina cursul stabil, avand in vedere tensiunile economice si financiare care vor urma.
- Ordonanta "Trenulet"/Ordonanta Austeritatii va duce la cresterea inflatiei : toate impozitele si taxele vor fi transferate in costurile finale, va urma scaderea consumului, scaderea incasarilor la buget, iar finalul va fi o scadere economica in T1, T2, T3/2025.
- Scaderea economica va duce la un deficit bugetar si mai mare , ceea ce va insemna ca guvernul Ciolacu 2 sau cine va fi la Palatul Victoria, va trebui sa majoreze alte taxe si impozite.
- Din cauza scaderii economice care va urma, insabilitatii fiscale, lipsei de credibilitate a guvernului, companiile private - atat cele romanesti, cat si cele straine - vor opri investitiile, vor opri angajarile, vor opri majorarile de salarii si vor incepe sa dea oameni afara (am vazut acest lucru in 2009/2010/2011/2012).
- Toate aceste masuri fiscale vor lovi companiile in cascada , iar economia isi va reveni doar dupa 4-5 ani: instabilitatea economica va lovi cel mai mult in companiile antreprenoriale romanesti - micro, mici, mijlocii, care nu prea au capacitatea si nici banii de a face fata turbulentelor economice.
- Bancile isi vor reduce creditarea din cauza majorarii riscului, ceea ce va afecta cel mai mult companiile romanesti; guvernul nu prea mai are capacitate de a acorda garantii pentru credite, ceea ce va insemna ca bancile nu isi vor asuma riscuri mai mari.
- Proiectele publice de investitii sunt puse sub semnul intrebarii pentru ca nu sunt bani suficienti pentru toata lumea.
- Piata imobiliara rezidentiala se va bloca si mai mult pentru ca nimeni nu stie ce sa faca acum, daca sa mai cumpere sau nu. Daca dezvoltatorii nu isi vand proiectele, nu mai au bani sa inceapa altele noi.
Poate o parte dintre aceste masuri fiscale din Ordonanta "Trenulet" ar fi fost adoptate si daca nu am fi avut cutremurul politic. Dar problema este ca in acest moment Romania a ajuns pe o lista rosie, punandu-se la indoiala optiunea politica.
Toti politicienii romani folosesc aceasta expresie proasta "Cainele nu pleaca niciodata de la macelarie", pe ideea ca investitorii straini nu vor pleca din Romania pentru ca aici fac profit si o duc bine. Din pacate nu este asa - cea mai buna dovada este ca gigantul german E.ON vrea sa plece cat mai repede si alaturi de el mai sunt grupuri vestice care s-au saturat de administratia politica si publica din Romania, de promisiunile celor care sunt la putere si de lipsa de decizii a guvernului/ministerelor/ministrilor/autoritatilor publice/functionarilor publici.
Problema este ca, desi a crescut enorm in ultimii zece ani, Romania nu este suficient de puternica pentru a gestiona intern aceste crize politice, economice si financiare. Guvernul nu se poate imprumuta numai de pe piata interna pentru finantarea deficitului, ci are nevoie si de investitori si creditori externi.
Iohannis a primit de la Basescu o situatie politica buna, fara indoieli privind optiunea romanilor. Din pacate, Iohannis va lasa mostenire urmatorului presedinte, cel care va veni, o Romanie unde guvernul va fi contestat din cauza masurilor nepopulare, asta daca nu va cadea intre timp, o tara instabila politic, cu un presedinte care nu se stie ce optiuni politice va avea, cu un establishment politic crapat in grupulete, fiecare preocupat "sa i-o traga" celuilalt, cu o societate din ce in ce mai divizata, gata sa iasa in strada.
Iohannis se va retrage la golf, iar toti ceilalti vor ramane sa plateasca costurile acestor analfabeti politici, cu jocurile lor.
Iar aceste costuri vor fi reale.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
31.12.2024, 15:59