09.12.2024, 00:15 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Hosul si instabilitatea politica aparute peste noapte, teama dintr-odata pentru viitor, multele semne de intrebare care se pun acum fata de o tara care parea extrem de stabila politic, europeana si euroatlantica, incep sa cuprinda toata Romania, dar nu numai.
Dupa cele doua saptamani de alegeri care au aruncat in aer stabilitatea politica adusa de democrativa PSD/PNL si presedintele Iohannis, dupa aparitia din spatele platformelor sociale a unui curent suveranist, nationalist, populist, neocomunist, mistic, de luni de intoarcem fiecare, fie angajat, fie director, fie patron, la propriul business si la economia mare care sunt deja impactate de tensiunile politice aparute dintr-odata.
- Investitiile sunt amanate si mai mult (oricum erau amanate din vara din cauza temerilor legate de schimbarile fiscale care vor veni in sensul cresterii de taxe si impozite).
- PNRR-ul, cu miliardele de euro care stau sa fie luate si investite, pare ca se indreapta spre un blocaj.
- Cursul valutar de la BNR este tinut cu mana forte de Isarescu, dar cu pretul vanzarilor de valuta, fie de catre Minsiterul Finantelor, fie de catre Banca Nationala.
- Pe piata caselor de schimb valutar, care reactioneaza imediat, cursul a urcat peste 5 lei/euro, peste cotatia de la BNR, de 4,97 lei/euro, ajungand la 5,02 lei/euro la cumparare si 5,07 lei/euro la vanzare. Casele de schimb nu prea au euro cash, se vinde mai putin si se cumpara mai mult, fiind o perioada in care toata lumea incearca sa se protejeze de viitor.
- Pe piata monetara impactul a fost cel mai mare, inregistrandu-se o crestere a dobanzilor in ultimele doua saptamani spre 7,6% pe an. Investitorii straini de portofoliu, care detin aproape 25% din datoria publica interna, au avut un bun motiv sa mai vanda din detineri, ceea ce a provocat scaderea cotatiilor si cresterea dobanzilor.
- Pe piata de retail, Ministerul Finantelor a urcat imediat dobanzile oferite populatiei, de la care vrea sa imprumute bani, de la 7% pe an pentru titlurile Fidelis si Tezaur pe cinci ani la 7,6%.
- In actualele conditii de piata, unde totul se coteaza in functie de evolutiile de pe scena politica, dobanzile la ei nu au nicio sansa sa scada, cel putin in primele luni de anul viitor, iar BNR este putin probabil sa reduca dobanda de referinta, dobanda care este folosita ca o ancora in ochii pietelor.
- Inflatia va reveni pe crestere cel putin in urmatoarele luni, asa ca dobanzile la lei nu vor scadea, adica ROBOR se va mentine sus, poate chiar va reveni peste 6%.
- Bursa de la Bucuresti, chiar daca are o pondere mica in ecuatia totala, este de natura sa dea o perceptie in piata privind viitorul si modul cum este perceputa Romania. Degeaba va avea Banca Transilvania, cea mai tranzactionata actiune de pe piata, cele mai mari profituri din istorie, daca investitorii vor considera Romania o tara nesigura, vor vinde imediat actiunile bancii. Acelasi lucru este valabil pentru toate actiunile mari.
- In timp ce scena politica de la noi este cu multe semne de intrebare, faptul ca industria auto este lovita din plin se va vedea prin reducerile de angajati, reducerea schimburilor, taierea comenzilor, reducerea salariilor.
- In industria siderurgica, aflata sub o presiune imensa in Europa si in Romania, Arcelor Mittal Hunedoara a anuntat la finalul saptamanii trecute ca urmeaza sa-si reduca activitatea in urmatoarele saptamani din lipsa comenzilor, iar angajatii vor primi 75% din salariul de baza.
- Din pacate, industria de la noi, care este dependenta de industria auto europeana si globala, de comenzile din industria siderurgica, de comenzile din industria chimica, este lovita din plin nu de ieri, ci de doi ani. Iar guvernele Ciuca/Ciolacu fie nu au venit cu un plan alternativ, fie planul de reindustrializare al premierului Ciolacu nu poate fi aplicat peste noapte.
- Din cauza scaderii industriei, care nu a putut fi compensata nici de crestere investitiilor publice, economia Romaniei a crescut cu numai 0,8% in primele noua luni din an. Cresterile de salarii de 13-15%, cu mult peste rata inflatiei de 5%, s-au dus nu in cresterea productiei interne, ci in cresterea importurilor, ceea ce a adancit si mai mult deficitul comercial. De fapt, prin cresterea importurilor, Romania da de lucru angajatilor din alte tari.
- Pe plan extern, Europa incepe sa fie lovita de peste tot, inclusiv de catre Trump si noua politica protectionista a presedintelui american.
- Franta este in criza politica, nu are buget, riscul investitiilor creste, Germania este la un pas de alegeri anticipate si schimbarea cancelarului, in timp ce economia celei mai puternice tari din Europa este lovita din toate partile - industria auto scade, piata constructiilor scade, vanzarile de retail scad. Nemtii, motorul economic al Europei, nu au niciun plan de revitalizare.
- Germania si Franta sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei si orice se petrece acolo se transmite imediat in economia romaneasca.
- Nicio tara din Europa nu o duce bine nici politic, nici economic: toata lumea se confrunta cu crize, tensiuni interne, extremism, populism si polarizarea profunda din societate.
In aceste conditii, confruntata cu aceasta tensiune politica aparuta de nicaieri, care a culminat cu anularea alegerilor prezidentiale si refacerea lor la o data care acum nu exista, Romania are nevoie mai mult ca niciodata de un guvern proeuropean, euroatlantic, stabil, cu un plan economic credibil, care sa linisteasca pe termen scurt pietele financiare de unde ne imprumutam si apoi sa vina cu un plan de masuri economice pe termen scurt care sa revitalizeze economia si sa dea incredere companiilor private ca pot incepe investitiile si angajarile.
Indiferent de cine va fi la Palatul Victoria, guvernul are nevoie de peste 200 de miliarde de lei (peste 40 de miliarde de euro) anul viitor pentru a acoperi defficitul bugetar care va rezulta si pentru a refinanta datoriile publice, interne si externe, care ajung la scadenta si care nu pot fi platite decat prin noi imprumuturi, care vor avea dobanzi mai mari decat cele anterioare.
Din punct de vedere fiscal, exista un plan convenit cu Comisia Europeana, care prevede o reducere gradala a deficitului bugetar - 0,8% pe an, ceea ce ar putea fi realizat fara prea mari probleme. Pana in aprilie ar trebui sa stim care este planul fiscal, respectiv masurile fiscale care ar trebui sa fie luate pentru reducerea deficitului bugetar.
Daca noul guvern, daca partidele care au semnat coalitia proeuropeana - PSD, PNL, USR, UDMR, minoritatile - vor incepe sa se certe, planul fiscal si economic nu va deveni credibil, iar pietele financiare ne vor taxa imediat.
Deja riscul de tara al Romaniei - masurat prin CDS (riscul de a intra in faliment si de a nu-ti plati daoriile) - este mare si influenteaza perceptia referitoare la Romania.
Daca noul guvern nu va veni cu un plan economic pe termen scurt - prin care sa ia cateva masuri care sa revigoreze piata constructiilor rezidentiale, aflata in scadere, industria, care sa dea drumul la banii care stau acum inghetati in banci sau la saltea - prin care companiile, antreprenorii, multinationalele sa dezghete lucrurile, ne vom trezi cu economia in recesiune, de unde va trebui destul de greu sa o intoarcem avand in vedere constrangerile fiscale cu care se confrunta Romania.
Pe nimeni nu intereseaza un plan de guvernare pe patru ani in conditiile in care la bursa pariurilor aceasta coalitia guvernamentala are putine sanse sa ramana intacta pe o perioada atat de lunga.
Dar pana sa ajungem la anul doi, trei sau patru, Romania are nevoie de un plan economic pe termen scurt, care sa schimbe perceptia investitorilor si companiilor. In piata sub bani, dar ei acum sunt inghetati.
Inevitabil, tensiunile politice vor continua, mai ales ca sunt semne de intrebare privind sansele candidatilor din partea partidelor traditionale - PSD, PNL, chiar si USR - de a veni cu cineva care sa faca fata candidatilor din partea cealalta a spectrului politic.
Daca maine ar avea loc alegeri, nemultumirea si furia poporului se va vedea la vot, unde orice candidat clasic va fi spulberat de un candidat cu discurs populist, nationalist, suveranist si mistic.
Cu sau fara Calin Georgescu, personajul politic al ultimelor doua saptamani, orice candidat traditional, dat de partide, nu are nicio sansa acum.
Pentru a mai echilibra tensiunile sociale, care au razbit acum la suprafata, cine va veni la Palatul Victoria trebuie sa se sacrifice politic, dar sa vin cu un plan de relansare economica.
Daca nu se va intampla acest lucru, coalitia proeuropeana, euroatlantica se va spulbera, ceea ce va declansa un haos politic fara precedent.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.01.2025, 01:45