![]() |
07.04.2025, 10:04 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Alocarea eficienta a resurselor limitate pentru satisfacerea nevoilor nelimitate ramane una dintre cele mai larg acceptate si cunoscute definitii ale economiei.
Comertul international liber - unul dintre cele mai importante castiguri ale ordinii economice mondiale postbelice - a facut posibila extinderea acestui model al eficientei la nivel global, generand cel mai amplu val de prosperitate din istoria omenirii.
"Este principiul fiecarui gospodar chibzuit sa nu incerce niciodata sa produca acasa ceea ce l-ar costa mai mult decat daca ar cumpara." , ne avertiza Adam Smith, in Avutia Natiunilor (1776), prima lucrare fundamentala despre functionarea economiei moderne.
Tocmai de aceea, statele si actorii economici si-au construit avantaje competitive concentrandu-se pe ceea ce pot realiza cel mai eficient - adica pe acele bunuri si servicii pe care le pot produce la costuri cat mai reduse si la o calitate cat mai ridicata, valorificand resursele de care dispun. Este motivul pentru care Arabia Saudita, beneficiind de o geologie bogata in zacaminte, este un important producator si exportator de petrol si produse petrochimice, dar nu cultiva orez spre exemplu, preferand sa-l importe.
Asadar, poate o decizie politica, chiar si venita din partea liderului celei mai mari puteri a lumii, sa anuleze acest principiu economic de baza? Asistam oare la declinul comertului international? Pe termen lung, este putin probabil.
In anul 2024, comertul global a atins un nivel record, valoarea totala a bunurilor si serviciilor tranzactionate ajungand la 33 de trilioane de dolari, in crestere fata de anul precedent. Pariul meu este ca dinamica schimburilor comerciale internationale isi va mentine traiectoria ascendenta si in viitor, indiferent de provocarile momentului, iar scenariul deglobalizarii nu se va confirma.
Barierile tarifare pot crea iluzia unui avantaj economic acasa, insa de regula vin la pachet cu cresteri de preturi, riscuri de penurii si reducerea concurentei. Nu intamplator se spune ca tarifele sunt, de fapt, taxe aplicate propriilor cetateni. Aceste aspecte sunt bine cunoscute de liderii politici, mai ales americani, care monitorizeaza indeaproape perceptia publica asupra economiei si starea de spirit a consumatorilor, adesea decisive in stabilirea rezultatelor alegerilor.
Pietele bursiere din intreaga lume au reactionat puternic la ultimul anunt al administratiei americane privind tarifele, iar ecoul acestor turbulente s-a facut simtit si pe bursa locala. Din nou, un val de pesimism pare sa cuprinda investitorii si analistii din intreaga lume.
Desi nu exclud posibilitatea unor noi corectii in perioada urmatoare, raman increzator in viitor si in capacitatea companiilor de a livra randamente superioare pe termen lung, comparativ cu alte instrumente financiare aflate la indemana investitorului obisnuit.
Inca de la infiintarea Companiei Olandeze a Indiilor de Est in 1602, considerata una dintre primele corporatii moderne, companiile s-au dovedit a fi cele mai prolifice si eficiente mecanisme de multiplicare a capitalului inventate vreodata de om. Pentru un investitor care priveste dincolo de orizontul unui an calendaristic, acest adevar - si nu zgomotul zilnic al stirilor - ar trebui sa serveasca drept ancora in vremurile tulburi de astazi.
Corneliu Manole, 44 de ani, este un investitor individual, cu o experienta de 14 ani pe piata de capital locala. Acesta detine un portofoliu diversificat, exculsiv pe BVB, urmarind o strategie de tip buy-and-hold.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
17.04.2025, 15:16