13.09.2024, 19:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
The Economist, cunoscuta revista globala de business, a avut in august un numar dedicat competitiei pe care marile tari occcidentale o duc pentru atragerea talentelor.
Analiza The Economist este mult mai extinsa, punand accent pe ceea ce ofera tarile care atrag talente/creiere, dar si pe noncalitatile tarilor de unde tinerii/lumea fug.
La atragerea de talente cu rezultate, adica au reusit sa atraga creiere, pe primele locuri sunt Canada, Australia, Statele Unite (care are insa si cea mai mare iesire de creiere), Germania, Spania, Elvetia, Noua Zeelanda, Franta, Italia si Danemarca.
La polul opus, "creierele" nu prea vor sa se mute in China, India, Iran, Brazilia, Rusia, Vietnam, Turcia, de exemplu.
Asa, pentru istorie, dupa caderea comunismului, imediat in anii '90, Canada a avut o politica nationala clara de a atrage creiere din Romania, ceea ce s-a si intamplat. Aproape fiecare are cate un exemplu in familie.
Trecutul nu-l mai putem intoarce, dar intrebarea este daca Romania, sau mai precis Bucurestiul, ca sa ne axam pe un singur oras, poate atrage talente, poate avea o politica si o strategie clara pentru a atrage talente din toata lumea si nu in ultimul rand care ar fi "calitatile" pe care le-ar putea oferi Bucurestiul astfel incat sa devina un loc in care tinerii sa vina si din tara, si din afara.
Sigur nu exista o strategie nici la nivelul autoritatilor locale, nici la nivelul guvernului sau la nivelul partidelor.
Daca ar fi sa discutam despre ceea ce ar putea oferi Bucurestiul pentru ca cineva sa vina aici, m-as opri la urmatoarele "calitati":
1. Piata muncii. Bucurestiul inca are o piata a muncii buna, cu un salariu peste medie. Spre exemplu, salariul mediu in Bucuresti este de 6.000 de lei, adica 1.200 de euro, fata de 5.000 de lei, adica 1.000 de euro net salariul mediu pe economie. Poti sa gasesti de lucru in companii si nu numai la nivelul de jos. Cu limba engleza te poti descurca foarte bine.
2. Viata sociala destul de buna. In ultimii cincisprezece ani, Bucurestiul a inregistrat o crestere exponentiala a vietii sociale - uitati-va ce este in weekend pe Calea Victoriei, in parcuri, in malluri -, numarul de cafenele, restaurante de toate tipurile a inregistrat o crestere semnificativa, viata de noapte este destul de buna, poate chiar prea scumpa, dar asta depinde de unde te duci, teatrele sunt arhipline etc. Aceasta viata sociala conteaza extrem de mult pentru tineri, pentru noile generatii, si nu cred ca sunt foarte multe orase in Europa care pot sa ofere mixul din Bucuresti.
3. Siguranta in Bucuresti. Nu stiu daca ati remarcat, dar mai toti expatii care muncesc si traiesc in Capitala in toate domeniile - corporatii, companii romanesti, cluburi sportive - vorbesc in interviurile pe care le dau despre siguranta din orasele din Romania, din Bucuresti. Aici poti sa iesi seara, poti sa te plimbi fara probleme dupa ce se insereaza si chiar la miezul noptii fara sa te trezesti jefuit, batut, amenintat cu pistolul. In America este de neconceput aceasta liniste, ca de altfel si in multe orase faimoase din Europa. Daca autoritatile, daca guvernul, daca Ministerul de Interne ar intari aceasta siguranta, daca nu ar lasa ca fenomenul extinderii consumului de droguri sa scape de sub control si chiar acest fenomen sa fie redus, Bucurestiul ar putea fi un superoras din punctul de vedere al linistii si sigurantei. Ce folos ai daca castigi milioane de euro la New York, la Paris, daca traiesti tot timpul cu amenintarea ca poti sa fii jefuit si impuscat?
4. Piata imobiliara este inca ieftina , atat la nivelul chiriilor, cat si la nivelul pretului apartamentelor. Marile orase occidentale sunt extrem de scumpe la nivel imobiliar, acolo nu prea poti sa te atingi de un apartament, de o casa, chiriile sunt mari si foarte mari. Bucurestiul ar putea pune accent pe acest lucru, pe piata imobiliara ieftina, unde dintr-un salariu mediu de 1.000 de euro pe luna poti sa-ti cumperi un apartament de doua camere, de 50 de metri patrati, in sase ani.
5. Puterea de cumparare in Bucuresti este buna. Daca luam salariile din Bucuresti versus costul de trai versus piata imobiliara versus ceea ce obtii cu banii pe care ii ai in Bucuresti dintr-un salariu de middle si de top management, vedem un raport foarte bun. Daca te duci la Roma, la New York, la Paris, cu salariile de acolo, cu costurile de acolo, la finalul lunii s-ar putea sa ramai cu mai putini bani decat ai ramane in Romania. Diferenta dintre salariile nete in Bucuresti versus salariile din tarile occidentale nu este chiar atat de mare, dar daca pui in balanta celelalte costuri, s-ar putea sa iesi mai bine.
6. Desi pare o utopie, invatamantul din Bucuresti, scolile de aici, ar putea atrage tineri din afara tarii , pentru ca nu sunt atat de scumpe - in America, fara minimum 500.000 de dolari nu ai nicio sansa sa ajungi medic -, iar cunostintele obtinute, chiar daca sunt ramase putin in urma, nu sunt chiar de aruncat la gunoi. Aici ma refer la medicina, inginerie, energie, financiar si nu in ultimul rand, tot ce are legatura cu IT-ul. Toti tinerii nostri se duc acum in Olanda, pentru ca scolile sunt ieftine (platesti mai mult pe chirie decat pe scoala).
Acum cativa ani, nici nu se punea problema ca Bucurestiul sa fie un centru de atragere de talente din afara. Nici acum nu este, daca ar fi sa discutam in mod structurat. Dar cred ca cineva ar putea face un plan pentru a atrage talente in Romania din motivele de mai sus.
Daca ne-am duce in Ucraina, Bulgaria, Turcia, Georgia, Armenia, Italia, Grecia, Iran, Spania, chiar si Anglia, ca sa enumar doar cateva tari, s-ar putea sa luam cateva creiere de acolo. Bineinteles, nu ne vom putea compara niciodata cu SUA, Marea Britanie, Franta, Italia. Dar si Bucurestiul are anumite calitati.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
13.01.2025, 08:59