13.01.2025, 08:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
O editorialista de la Financial Times il acuza direct pe Mark Zuckerberg ca nu are coloana vertebrala, dupa ce a cedat in fata lui Donald Trump si a renuntat la moderarea continutului pe platformele Meta, inclusiv Facebook si Instagram.
Meta a anuntat marti ca nu va mai folosi programul independent de fact-checking din dorinta de a "restabili libertatea de expresie" si va muta platforma catre un model similar X, unde comunitatea poate adauga note cu privire la verdicitatea continutului, scrie CNBC.Schimbarea va fi implementata prima data in SUA in urmatoarele luni. Anuntul arata determinarea lui Mark Zuckerberg de a isi repara relatia cu Donald Trump in timp ce acesta se pregateste sa redevina presedintele SUA.
Donald Trump si Elon Musk au luat masuri radicale pentru a contesta limitele moderarii de continut pe platformele de social media. Dupa ce a fost cenzurat pe Meta si Twitter in urma revoltei de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, Donald Trump si-a creat propria platforma de social media, Truth Social, ca o alternativa pentru sustinatorii sai si pentru a-si putea exprima opiniile fara restrictii.
Intr-un gest similar de opozitie fata de moderarea de continut, Elon Musk a achizitionat Twitter in 2022, declarand ca doreste sa restaureze libertatea de exprimare si sa reduca politicile stricte de moderare, pe care le-a considerat partinitoare.
De altfel, s-a discutat prea putin si in Romania diferenta de tratament in cazul tragerii la raspundere civila si penala a celor care publica pe Internet. In cazul unui ziar care detine un domeniu pe Internet, raspunderea apartine in solidar atat semnatarului articolului, cat si publicatiei/persoanei juridice care detine domeniul de Internet. In cazul Facebook, raspunderea civila si penala apartine doar celui care posteaza. De exemplu, daca un cetatean calomniaza online si instanta dispune daune morale de 100.000 de euro, cel calomniat se poate indrepta fie spre calomniator fie spre publicatie/proprietarul siteului.
In cazul Facebook, instantele romanesti s-au indreptat deocamdata doar spre persoana care posteaza, nu si spre Facebook.com. Nici in cazurile penale, de amenintari gazduite de Facebook, autoritatile nu s-au indreptat catre firma care detine domeniul Facebook.
Intrebarea este: ce se intampla daca, la un moment dat, apar pe Facebook amenintari sau calomnii neasumate de o persoana reala? Cui ii va apartine raspunderea? Pe Facebook, oricine isi poate face un profil al oricui sau un profil al unei persoane inventate, iar cu tehnologiile existente poate ramane anonim. In noile conditii, in care Facebook anunta eliminarea fact-checking-ului, riscurile vor fi cu atat mai mari, iar intrebarea este: cand va ajunge si Facebook.com sa fie tras la raspundere in solidar, asa cum raspunde orice proprietar de site pentru ceea ce se publica pe site-ul sau?
Facebook nu are sediu in Romania, desi estimarile arata ca incaseaza de la firmele romanesti venituri din publicitate in valoare de cel putin o suta de milioane de euro pe an.
Ce scrie editorialista FT: Lasitatea lui Mark Zuckerberg. Modificarile aduse regimului de moderare de continut la Meta fac sa para ca acesta cedeaza in fata lui Trump
Mark Zuckerberg a fost nevoit la un moment dat sa confirme ca "nu este o soparla" in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri online. Nu a fost nici prima, nici ultima data cand oamenii au sugerat ca fondatorul palid al Facebook-ului, cu o maniera usor robotica, ar fi un fel de extraterestru, scrie ea in Financial Times.
Seful Meta afiseaza un aspect complet nou: mai putin "om-soparla", mai mult un tipic "tech bro" miliardar. Au disparut tricourile gri modeste, care se muleaza pe o silueta zvelta; in locul lor, tricouri supradimensionate purtate peste un corp musculos, completate cu un lant de aur si un ceas de 900.000 de dolari. Tunsura tip "Iulius Cezar" a fost inlocuita cu o coafura relaxata, cu bucle casual-californiene, iar pielea lui Zuckerberg a trecut de la palida la o nuanta apropiata de "bronzata" (americanii insista ca acesta e un adjectiv).
As putea sugera chiar ca, daca ai fi in aceeasi camera cu Zuck, ai observa ca poarta un nou parfum - unul cu o usoara tenta de "musk", poate. Impreuna cu noul sau look, vin si opinii noi, care par sa fi fost influentate puternic de un anumit miliardar de pe coasta de vest.
"E timpul sa ne intoarcem la radacinile noastre privind libertatea de exprimare", a spus Zuckerberg intr-o declaratie video postata pe site-ul Meta marti. In aceasta, a explicat ca compania va renunta la echipele de verificatori profesionisti de fapte si le va inlocui cu un sistem de "note comunitare" crowdsourced, asa cum a implementat platforma X a lui Elon Musk. Acest sistem va fi aplicat doar in SUA pentru inceput, dar Zuckerberg a adaugat ca va "colabora cu presedintele Trump pentru a contracara guvernele din intreaga lume".
"Guvernele si mass-media traditionala au presat tot mai mult pentru cenzura", a spus Zuck (observati folosirea termenului "mass-media traditionala", unul dintre preferatele lui Musk). "Dar acum avem oportunitatea de a restaura libertatea de exprimare si sunt entuziasmat sa fac acest pas."
Trebuie sa incep spunand ca am mari probleme cu intregul concept de verificare a faptelor in contextul retelelor sociale, pe care le-am exprimat public de mai multe ori. Cand un editorialist de la Bloomberg a cerut exemple de verificatori de fapte care arata partinire politica, Meta a trimis inapoi trei articole, inclusiv unul scris de mine in 2021, in care sustineam ca verificarea faptelor este adesea folosita ca cenzura. De asemenea, am scris pozitiv despre sistemul de note comunitare, desi acesta are si el limitari.
Desi raspandirea online a informatiilor false si inselatoare ma ingrijoreaza profund, este practic imposibil ca verificarea faptelor sa fie realizata cu adevarat obiectiv, avand in vedere ca toti oamenii au prejudecati. Trebuie luate decizii despre care afirmatii sa fie verificate si care sa fie lasate sa treaca. Asadar, ideea ca poti verifica riguros intreaga retea sociala a fost mereu o fantezie. Si exista putine stimulente financiare pentru platforme sa o faca (cu exceptia cazului in care sunt ingrijorate de amenzi din partea autoritatilor de reglementare).
Problema mea cu toate acestea nu este atat substanta a ceea ce se intampla la Meta. Cred chiar ca mutarea echipelor de moderare a continutului din Bay Area in Austin, Texas - un oras democrat intr-un stat majoritar republican - pentru a "ajuta la inlaturarea preocuparii ca angajatii partinitori cenzureaza excesiv continutul", asa cum a scris Zuckerberg pe Threads, este o idee destul de logica. Dar formularea aceasta tradeaza adevaratele sale motive: nu este vorba despre principii, ci despre imagine si multumirea viitorului locatar de la 1600 Pennsylvania Ave.
Problema mea cu Zuckerberg este lipsa lui de coloana vertebrala si oportunismul. Intrebati-va: exista vreo sansa ca Zuckerberg sa faca toate aceste schimbari la Meta - a numit-o pe Dana White, aliata lui Trump, in consiliul de administratie si l-a inlocuit pe Nick Clegg cu Joel Kaplan, un republican proeminent, ca presedinte al afacerilor globale - daca Kamala Harris ar fi castigat in noiembrie?
Chiar si Trump insusi nu crede asta. Anul trecut, a avertizat ca Zuckerberg va "petrece restul vietii in inchisoare" daca seful Meta ar incerca "sa comploteze impotriva" lui. Intrebat marti daca Zuckerberg "raspunde direct amenintarilor [pe care Trump le-a] facut impotriva lui in trecut" prin aceasta schimbare de strategie privind verificarea faptelor, presedintele ales a raspuns: "Probabil."
Zuckerberg poate spune lucruri marete despre cum nu se va mai supune cerintelor guvernamentale, dar continua sa se supuna - doar altora. In multe privinte, acest lucru inseamna doar ca Zuckerberg este mai putin periculos decat Musk. Este clar in ce directie a fost exercitata influenta atunci cand seful Meta a mers sa ia cina cu Trump la Mar-a-Lago. El merge unde bate vantul.
M-as simti mai confortabil daca omul responsabil de platformele folosite de doua cincimi din populatia lumii ar putea arata un minim de curaj moral si leadership. S-ar putea sa fi reusit sa-si transforme imaginea, dar macar soparlele au coloana vertebrala.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
15.01.2025, 11:00