×

Accesează
contul existent

Business international

Daca insista sa porneasca un razboi comercial mondial, Trump risca sa arunce gigantii americani de...

Daca insista sa porneasca un razboi comercial mondial, Trump risca sa arunce gigantii americani de tehnologie in malaxorul jandarmilor corporate din UE si China. India nu a ascuns ca tinteste suprematia in exportul de servicii. Pentru aceasta, va trebui sa treaca peste companiile din Silicon Valley

06.02.2025, 00:03 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

De acum incolo doar USB-C! Decizia Comisiei Europene de a implementa in UE un standard unic pentru porturile de incarcare prin USB pentru dispozitivele electronice mici si medii pare banala si normala, o alta masura care atesta obsesia executivului european pentru suprareglementare si protejarea consumatorului.

Insa in spatele ei se ascunde o lupta cu un colos. Apple, cu porturile sale de incarcare specifice, este cel mai mare pierzator. Gigantul american de tehnologie a mai pierdut o batalie in UE, unde a fost acuzat ca nu si-a platit taxele corect. A fost amendat cu miliarde de euro. Batalii a pierdut si Google, un alt etalon al suprematiei tehnologice americane. Si Google, acuzat ca se foloseste de Android pentru a-si crea avantaje competitive pe piata aplicatiilor, a fost fortat de Comisie sa plateasca amenzi record.

Daneza Margrethe Vestager, care a condus aceste lupte ale deceniului trecut de partea UE din pozitia de comisar european pentru concurenta, a fost acuzata ca tinteste discriminatoriu gigantii tech americani pentru a marca puncte politice in speranta ca acest lucru o va propulsa intr-o functie superioara. Lupta fiscala cu Amazon a pierdut-o in justitie.

Insa ea a aratat o vulnerabilitate a Americii pe care UE ar putea-o exploata daca presedintele SUA Donald Trump se decide sa porneasca razboi tarifar si comercial contra blocului comunitar. Apple, Google si alte supercompanii din Silicon Valley sunt reprezentante ale industriei serviciilor din SUA.

Tot colosii tech sunt luati in colimator si de guvernul chinez, China fiind de mai mult timp in razboi comercial si pentru suprematie tehnologica cu SUA. In 2022, exporturile de servicii ale SUA in UE au insumat 241,2 miliarde dolari, cu 19% mai mult decat in 2021 si cu 18% peste nivelul din 2012. In schimb, importurile Americii de servicii europene s-au situat la 170 miliarde dolari, cu 29% mai mari decat in 2021 si cu 5% peste cota din 2012. In exporturile americane se remarca in special cele de servicii profesionale si de management, de proprietate intelectuala si de servicii financiare. Acestea sunt datele guvernului american.

Cele europene arata ca in exporturile de servicii americane in UE domina cele profesionale, stiintifice si tehnice, cele legate de IP, cele financiare si de asigurari, de turism si informatii. Comertul bilateral cu servicii sustine aproape un milion de locuri de munca in SUA. In general, exporturile de servicii reprezinta peste 30% din exporturile totale ale Americii. La servicii, SUA au excedent comercial cu UE. Prin tarifele sale pe importuri Trump urmareste reechilibrarea balantei de comert extern a SUA, care sufera de deficit cronic.

In aceste conditii, UE intentioneaza sa loveasca Silicon Valley daca presedintele Trump isi va pune in practica amenintarile de a supratarifa importurile europene, scrie Financial Times. Aceasta ar fi prima utilizare a "bazookai" pregatite de Bruxelles si efectul ar fi impingerea serviciilor intr-un razboi comercial. Ca CE intentioneaza sa-si foloseasca "instrumentul anti-coercitie" (anti-coercion instrument, ACI) in posibila disputa cu Washingtonul au spus-o doi oficiali care cunosc aceste planuri. Instrumentul ar permite UE sa vizeze industriile de servicii din SUA, cum ar fi Big Tech. Un oficial a precizat ca ACI este cel mai dur raspuns care poate fi folosit fara a incalca legea internationala.

Instrumentul a fost conceput in timpul primului mandat al lui Trump si a fost folosit pentru descurajarea Chinei. Acesta permite bratului executiv al UE sa impuna restrictii asupra comertului cu servicii daca stabileste ca o tara foloseste impunerea de tarife asupra importurilor de bunuri pentru a forta schimbari de politica. Supranumita "bazooka" de catre unii oficiali ai UE cand a intrat in vigoare in 2023, ACI permite blocului sa aleaga dintr-o gama larga de masuri de contraatac, cum ar fi revocarea protectiei drepturilor de proprietate intelectuala sau exploatarii lor comerciale pentru, spre exemplu, descarcari de software si servicii de streaming.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

De asemenea, ACI permite UE sa blocheze investitiile straine directe sau sa restrictioneze accesul pe piata pentru grupuri bancare, de asigurari si alte servicii financiare. Separat, in China autoritatile au deschis anchete antitrust contra Google, Intel si nVidia dupa ce Trump a impus noi suprataxe de 10% pe importurile din aceasta tara.

FT a aflat ca in cazul Google la tinta este luat sistemul de operare Android. Amazon este deja de cativa ani sub presiunile guvernului chinez, care, de asemenea, forteaza reducerea utilizarii dispozitivelor Apple de catre angajatii institutiilor de stat. Acum, o autoritate a Beijingul verifica legalitatea tarifelor din magazinul de aplicatii al Apple.

Guvernul SUA estimeaza exportul de servicii americane in China la 41,5 miliarde dolari in 2022, cu aproape 40% mai mari decat in 2012. In schimb, importurile de servicii se situeaza la 26,6 miliarde dolari, cu 97% peste nivelul din 2012. India, o putere economica emergenta, si-a propus ca pana in 2030 sa ajunga sa intreaca SUA la exporturi de servicii. Si este constienta ca pentru acest lucru trebuie sa inlature dominatia gigantilor tech americani.

In general, exporturile de servicii reprezinta peste 30% din exporturile totale ale Americii.

La servicii, SUA au excedent comercial cu UE. Supranumita "bazooka", ACI permite UE

sa aleaga dintr-o gama larga de masuri de contraatac, cum ar fi retragerea protectiei drepturilor de proprietate intelectuala sau a exploatarii lor comerciale pentru, spre exemplu, descarcari de software si servicii de streaming.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare