×

Accesează
contul existent

Business international

Planuri de revitalizare, acorduri de cooperare, dezvoltarea AI: energia nucleara revine in centrul...

Planuri de revitalizare, acorduri de cooperare, dezvoltarea AI: energia nucleara revine in centrul atentiei in Europa

06.02.2025, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Noul guvern de coalitie al Belgiei si-a anuntat planurile de a continua sa opereze doua dintre reactoarele tarii pentru inca 10 ani dincolo de prelungirea cu 10 ani deja convenita, adaugand ca intentioneaza sa construiasca noi reactoare, potrivit World Nuclear News.

Planuri de revitalizare a sectorului are si guvernul italian condus de premierul Giorgia Meloni.

Grupul american din domeniul energiei Westinghouse a propus utilizarea unor vechi locatii din Italia pentru instalarea de reactoare mici modulare cu obiectivul de a incepe lucrarile de construire pana in 2030, noteaza Reuters.

Edison, divizia italiana a grupului francez EDF, intentioneaza sa construiasca doua reactoare nucleare avansate in Italia pana in 2040. Primul ar urma sa fie finalizat pana in 2035, iar al doilea pana in 2040. Primele reactoare mici modulare ar urma sa fie disponibile pana la sfarsitul deceniului si sa fie testate la inceputul anilor 2030.

Ministrul italian al energiei Gilberto Pichetto Fratin anunta in octombrie ca Italia este in discutii cu mai multe grupuri, incluzand Westinghouse si EDF, ca potentiali parteneri pentru o companie de stat pentru construirea de reactoare nucleare avansate.

Italia vrea sa finalizeze o strategie pana la final de 2027 pentru reintroducerea energiei nucleare, la aproape 40 de ani dupa interzicerea acesteia.

In Europa de Est, Polonia si Ungaria au semnat recent acorduri de cooperare in domeniul energiei nucleare, prima tara cu Canada, a doua cu Marea Britanie.

Incheiat la sfarsit de ianuarie, acordul dintre Polonia si Canada prevede cooperarea dintre cele doua tari in furnizarea de tehnologii nucleare pentru obiective pasnice, cat si schimbul de specialisti si experti, potrivit World Nuclear News.

Tot in Polonia, premierul Donald Tusk a declarat recent ca atunci cand va fi 100% sigur ca este profitabil pentru tara sa, se va lua decizia de construire a unei a doua centrale nucleare, scrie rp.pl. Guvernul va cauta de asemenea solutii mai ieftine, a adaugat Tusk, indicand ca reactoarele mici nucleare ar fi cea mai atractiva oferta.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Ungaria vrea sa coopereze cu Marea Britanie in domeniul industriei nucleare. Scopul este de a face reactoare mici modulare disponibile in alimentarea cu energie cat mai curand posibile, a anuntat ministrul ungar al afacerilor externe si comertului Peter Szijjarto, potrivit Hungary Today.

Cat priveste Franta, cea mai mare putere nucleara din UE, aceasta si-a conectat recent cel mai puternic reactor nuclear la retea dupa lucrari de constructie de 17 ani si intarzieri de 12 ani, conform Le Monde.

Energia nucleara reprezinta aproximativ trei cincimi din productia de energie a Frantei. Presedintele tarii Emmanuel Macron a decis sa accelereze dezvoltarea sectorului cerand sa fie dezvoltate sase reactoare EPR2, cu optiuni pentru inca opt. In 2022, acesta a cerut o "renastere" a industriei nucleare a tarii.

Si totusi, intr-un raport publicat recent, Curtea de Conturi a tarii arata ca aceasta este departe de a fi pregatita pentru construirea a sase noi reactoare nucleare, scrie France24. Din cauza nesigurantei legate de finantare, lantul de aprovizionare nu s-a putut pregati pentru masivul proiect de constructie asteptat sa inceapa in 2027, se arata in raport.

In contextul ambitiilor Europei de dezvoltare a inteligentei artificiale si ale Frantei de a deveni un hub pentru AI, Macron a facut in aceasta saptamana apel la firmele din sector sa vina in tara sa pentru a folosi energia nucleara, noteaza Euractiv.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare