×

Accesează
contul existent

Opinii

Dragos Damian, Terapia Cluj: Vrem si noi saptamana de lucru de 4 zile in Romania, ca in Polonia....

Dragos Damian, Terapia Cluj: Vrem si noi saptamana de lucru de 4 zile in Romania, ca in Polonia. Suna bine, sa fie primita, cum ar spune consultantii de afaceri: "Doamne ajuta!". Dar este bine sa punem in context, apropos si de stirea cu saptamana de lucru de 6 zile din Grecia

27.08.2024, 18:40 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Fiind in campanie electorala nu ar fi de mirare ca unii sau altii sa iasa si la noi cu ideea saptamanii de lucru de 4 zile sau a zilei de lucru de 7 ore, variante care se dezbat acum in Polonia, care are alegeri prezidentiale la anul. Ideea introducerii saptamanii de lucru de 4 zile din Polonia este in antiteza cu recenta introducere a saptamanii de lucru de 6 zile in Grecia.

Se schimba regulile si relatiile de munca in Uniunea Europeana, dar inainte de a vedea ce este mai bine pentru Romania, sa punem in context.

Polonia are o moneda nationala (zlot) foarte puternica (cum ar trebui sa fie si leul la cati Euro intra in tara si cata economie subterana avem, dar asta este alta poveste), o crestere economica de 4% in S1 (este noul "tigru" al Europei), o inflatie anualizata in iulie de 4,2%, un excedent de balanta comerciala de 10 miliarde de Euro in 2023 (ce-i drept, dupa 9 ani de deficit), practic zero somaj (se bat angajatorii pe angajati), aproape nu exista munca la negru iar tara are sub 10% NEET (unul dintre cele mai mici din UE, sunt in derulare programe foarte serioase de incadrare in munca a tinerilor). In Polonia lucreaza circa 185.000 de migranti din Ucraina (date din 2022) si circa 100.000 de muncitori asiatici (date din 2018).

Saptamana de lucru de 4 zile insemna ca 3 zile vor fi platite suplimentar, fata de doar 2 din prezent, asta, bineinteles, daca angajatul este de acord sa vina la servici. Polonia nu are nici in prezent regula repausului de 48 de ore.

Grecia a adoptat Euro deci este pe parametrii Euro (apropos, mai tineti minte bailout-ul ala de 500 miliarde de euro din 2012?), are o crestere economica de 2% in T1 (nu exista date Eurostat pentru S1), o inflatie anualizata in iulie de 2,7%, un deficit de balanta comerciala de aproape 39 miliarde de Euro in 2023 (ne-au depasit si pe noi...), 20% somaj, munca la negru face ravagii iar tara are circa 15% NEET in 2023 (al treilea cel mai mare din UE, stiti cine conduce clasamentul). In Grecia lucreaza aproximativ 130.000 de lucratori asiatici (de verificat sursa).

Saptamana de lucru de 6 zile inseamna de fapt o mai mare flexibilizare pentru angajat, daca doreste sa accepte un astfel de program de lucru, si salarii mult mai mari.

Romania, stiti ce parametrii economici avem. O sa vedem ce tip de saptamana de munca sau zi de munca o sa avem, vor fi dezbateri publice interminabile. Se nasc una dupa alta intrebari-capcana: oare cum se va calcula vechimea in munca la 4 zile sau 6 zile saptamana de lucru? Cat va fi punctul de pensie? Cu cat se vor indexa pensiile? Care va fi varsta de pensionare?

Aveti grija ce va doriti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare