×

Accesează
contul existent

Opinii

Exista o dovada mai buna a competentei managerilor decat dublarea cifrei de afaceri in ultimii...

Exista o dovada mai buna a competentei managerilor decat dublarea cifrei de afaceri in ultimii aproape 10 ani?

31.03.2025, 19:15 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

M-a bucurat ceea ce am auzit la HR Trends 2025 si Top 1000 de companii 2025. Apreciez optimismul mesajelor, sustinute de cifre, date fapte. Ce poate fi mai graitor decat ca din 2016 si pana acum cifra de afaceri a tuturor firmelor din Romania s-a dublat, in timp ce profitul lor a crescut de patru ori, cu aproximativ acelasi numar de angajati?

Da, managerii si antreprenorii isi fac treaba, in ciuda birocratiei si a lipsei de dialog cu institutiile guvernamentale. Da, oamenii o duc mai bine - lifestyle-ul Bucurestean e pe locul patru in Uniunea Europeana; salariul minim brut s-a triplat; salariul mediu brut a crescut de peste doua ori si jumatate; oamenii cheltuiesc azi de patru ori mai multi bani pe concedii in strainatate decat in 2016.

Am apreciat calitatea vorbitorilor din paneluri: lideri implicati, realisti dar optimisti, cu realizari si planuri clare de viitor. Mi-a placut sa-i aud vorbind de investitii, parteneriate si in special de importanta pe care o acorda oamenilor, in dezvoltarea afacerilor.

Ce evolutie! Imi amintesc conferinta HR din 2018, cand am fost invitata intr-un panel. Se pleca masiv din tara, angajatorii erau panicati, invinuiau statul si cautau timid solutii. Cand mi-a venit randul, le-am dat dreptate intr-o mica masura, dar am subliniat ca raspunderea pentru hemoragia de talente o purtau in primul rand multi angajatori care de ani de zile nu tratau bine angajatii. A fost rumoare in sala. ZF a preluat a doua zi ce am spus: "acum nu mai e coada la usa (angajatorilor)".

In 2025, situatia este cu mult mai buna. Am lucrat cu mii de manageri si antreprenori, in training, mentoring si consultanta. De aceea pot spune sigur ca din 2016 pana acum, calitatea managementului in mediul privat romanesc a crescut vizibil. Grija fata de angajati, de asemenea. Cultura organizationala in firmele private s-a imbunatatit.

Consider ca managementul mai performant reprezinta, alaturi de oportunitatile pietei, principalul factor care a condus la evolutia favorabila.

Multinationalele, alaturi de scolile de afaceri si de firmele de training, au avut un rol fundamental in aceasta evolutie. Ele au fost platitoare de taxe si surse de locuri de munca, dar si spatii de invatare a bunelor practici de afaceri si coopetitori pentru firmele romanesti: le-au presat si in acelasi timp le-au stimulat sa se dezvolte.

Mai e mult pana departe, in privinta bunelor practici de management, dar suntem pe calea cea buna! Delegarea si feedbackul, gandirea strategica, deciziile, gestionarea conflictelor si multe altele au nevoie de invatare si exercitiu.

Avem nevoie de o educatie mai solida si, in multe cazuri, de o alta mentalitate la toate nivelurile - incepand cu cei sapte ani de acasa si pana la nivelul top managementului. Poate ca asa vor disparea miturile ce domina spatiul public: "Nu avem destul, ne trebuie mai mult!" "Nu e vina mea, ci a...!" "Sa ne dea... sa ne spuna...!" Si poate ca asa se va trece de la mentalitatea: "Nu se poate!" la mentalitatea "Cum sa facem sa se poata?"

Prof. univ. dr. Lavinia Rasca - membru fondator ASEBUSS, EXEC-EDU, PWN Romania, expert EXEC-EDU

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare