20.01.2025, 16:31 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a explicat luni, la Antena 3 CNN, motivele pentru care Comisia Europeana a blocat cererea de plata numarul 3 din cadrul PNRR, principalele cauze fiind neindeplinirea de catre Romania a unor jaloane legate de numirile din companiile de stat, dar si de pensiile speciale.
"Intr-adevar, avem pentru cererea de plata numarul trei o serie de jaloane fata de care Comisia nu a validat inca faptul ca au fost indeplinite. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru ca pe de o parte, asteptam decizia Curtii Constitutionale, pe data de 4 februarie, in ceea ce priveste pensiile militarilor si pe de alta parte, avem pronuntarea pe care deja Curtea Constitutionala a avut-o pentru ceea ce inseamna impozitarea cu 20% a pensiilor speciale si, desigur, de aici neconstitutionalitatea acestei decizii. Asteptam aceste decizii sa fie publicate in Monitorul Oficial si asteptam si vizita Comisiei Europene anuntata pentru perioada 10-14 februarie", a declarat Bolos, care a fost anterior ministru de Finante.
Potrivit ministrului, vizita Comisiei Europene va fi "definitorie" pentru ceea ce inseamna clarificarile in privinta cererii de plata numarul trei. "De asemenea mai avem definitorie, pentru implementarea PNRR, modificarile si renegocierea PNRR-ului, pentru care ne-am fixat ca termen de depunere oficiala data de 31 martie 2025".
Ministrul a adaugat ca jalonul legat de pensiile speciale este unul dintre cele mai importante, alaturi de numirea in consiliile de administratie, mai ales jaloanele care privesc numirile la Ministerul Energiei. " Acolo, din ce avem ca si numiri in consiliile de administratie pentru trei companii, astazi Comisia Europeana a retinut si a suspendat 400 de milioane de euro pentru neindeplinirea acestui jalon. Si de aceea, in aceasta perioada discutam inclusiv la nivel de Guvern, pentru a gasi o solutie incat aceste numiri sa fie deblocate si cumva sa reusim sa facem dovada ca aceste jaloane sunt indeplinite",
Marcel Bolos a spus ca termenul de sase luni de la momentul la care se comunica scrisoarea oficiala a Comisiei inca nu a inceput sa curga, iar Guvernul asteapta scrisoarea oficiala a Comisiei.
"Probabil ca aceasta se va intampla dupa ce CCR se va pronunta, pe data de 4 februarie, asupra pensiilor militarilor si, apoi, in cele sase luni care curg oficial, sa reusim masuri, inclusiv cu AMEPIP-ul, sa nu uitam ca si acolo avem procedura pentru numirea presedintilor si vicepresedintilor, care de asemenea costa Romania alte 400 de milioane de euro. Si ar fi pacat ca aceste costuri enorme pe care le avem, cu neducerea la bun sfarsit a acestor jaloane, sa se transforme pana la urma in pierderi de bani pentru tara noastra."
Romania mai are 20 de miliarde de euro de incasat de la Comisia Europeana, pana pe data de 31 august 2026, din cele 29 de miliarde care i-au fost alocate. "E un timp extrem de scurt si o valoare enorma pentru Romania si pentru investitiile asumate in cadrul PNRR."
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
20.01.2025, 17:28