×

Accesează
contul existent

Companii

Opinie Dragos Damian, Terapia: O opinie care nu este despre imobiliare, asadar va avea putine...

Opinie Dragos Damian, Terapia: O opinie care nu este despre imobiliare, asadar va avea putine citiri. Pe 29 octombrie este ziua mondiala a psoriazisului. Esti director general, director financiar, director operational, director de digitalizare, director de dezvoltare sau director de sustenabilitate. De ce te-ar interesa subiectul psoriazis?

28.10.2024, 00:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ziua mondiala a psoriazisului vine sa constientizeze asupra provocarilor celor care sufera de psoriazis si artrita psoriazica, dar si asupra incercarilor familiilor, a personalului sanitar si a sistemelor de sanatate care sunt, alaturi de pacienti, in prima line de lupta impotriva bolii.

Psoriazisul este o boala autoimuna cu o puternica componenta genetica, care se manifesta prin descuamari insotite de mancarime si pete rosii de dimensiuni diferite, la nivelul pielii. Zonele afectate frecvent sunt pielea genunchiului, cotului si scalpul. Asadar, o boala de piele si nu numai, netransmisibila, de care sufera circa un milion de romani, 5% din populatie, doar 50% dintre cazuri fiind diagnosticate si tratate. O boala cu un puternic impact asupra fizicului si psihicului pacientilor afectati.

Boala este descrisa inca din antichitate, de catre Hipocrate si Galenus, insa doar in epoca moderna, incepand cu 1870, a devenit recunoscuta oficial si separata de lepra - care ii dadea o stigma suplimentara - iar din 1970 au inceput sa apara mijloacele imunologice individualizate de diagnostic si tratament. Din fericire, in prezent, exista numeroase scheme de tratament, inclusiv cu medicamente biologice, care trebuie administrate o viata intreaga.

Atat despre trivia medicala, amanuntele le puteti afla de la un pilot AI. Nu-i asa ca explicat astfel a fost mai usor de inteles decat, de exemplu, un raport care argumenteaza dobanda de referinta sau o analiza care motiveaza calculul pentru prognoza inflatiei? Pe acestea nu ca nu le intelege nimeni, chiar daca sunt scrise cu exces de tehnicitati, insa nimeni nu mai crede in ele.

Acum, sa revenim la intrebarea din titlu. De ce directorii generali, directorii financiari, directorii operationali, directorii de digitalizare, directorii de dezvoltare sau nou intratii directori de sustenabilitate ar fi interesati de psoriazis? Sau de bolile autoimune la modul general? Nu au deja destule probleme care sa le dea nopti nedormite? Iminenta schimbare de cod fiscal din 2025, deficitul ireparabil de resursa umana, lanturile de aprovizionare tot mai scumpe, batalia cu importurile subventionate, cererea in scadere, colectarea creantelor?

De ce? Pentru ca o febra musculara de la istovitorul stat in picioare la prezentari de bugete, o usturime de ochi dupa o noapte de pregatit prezentari powerpoint sau o durere de cap dupa sarbatorirea cu alcool a tintelor atinse nu reprezinta nimic fata de suferinta celor care-si traiesc viata insotiti de boli autoimune.

Pentru ca nediagnosticate si netratate la timp aceste boli aduna la anii de incapacitate de munca si la costurile enorme cu sanatatea, pentru care platim 10% din salarii dar nu primim nimic la schimb.

Pentru ca medicii, injurati de toti, se bat zi cu zi cu bolile autoimune, de multe ori foarte greu de diagnosticat, de tratat, de gestionat.

Pentru ca industria farmaceutica, injurata de toti, investeste anual miliarde de Euro, fara a primi nici un sprijin public, pentru a gasi tratamente la bolile autoimune.

De ce nu, pentru ca nici unul dintre medicamentele moderne pentru psoriazis si alte boli autoimune nu sunt dezvoltate sau fabricate in Romania, o tara in care politicienii si-au batut joc de industrie.

Pentru ca nici un milionar roman nu a fost interesat de investitii in industria stiintelor vietii, fie ele cercetare-dezvoltare, biotehnologie, start-up-uri ori productie industriala. Imobiliarele, importurile, comertul si serviciile sunt mult mai putina bataie de cap.

Si, la urma urmei, pentru ca, in orice organizatie cu 100 sau multiplii de 100 de angajati, cinci dintre ei au psoriazis, doi-trei dintre ei sunt nediagnosticati si netratati. Si alti 15 au alte boli autoimune inca nediagnosticate si netratate.

Esti director general, director financiar, director operational, director de digitalizare, director de dezvoltare sau director de sustenabilitate. Data viitoare cand iti faci controlul de rutina, dupa ce te bucuri sa afli ca esti sanatos, gandeste-te o clipa la cei 1 milion de romani care au psoriazis sau la ceilalti 4 milioane de romani care au una dintre cele 80 de boli autoimune cunoscute, diagnosticata sau nu. Au nevoie de sprijinul tau.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare