×

Accesează
contul existent

Companii

Stefan Radu-Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului: Diplomatia economica...

Stefan Radu-Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului: Diplomatia economica trebuie sa fie unul dintre pilonii de baza pentru internationalizarea companiilor. Este unul dintre lucrurile pe care statul ar trebui sa le faca mai apasat

28.10.2024, 11:36 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Stefan Radu-Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, sustine ca statul, prin toate institutiile sale ar trebui sa puna mai mult accent pe diplomatia economica pentru a ajuta companiile locale sa exporte sau sa intre pe pietele internationale.

"Diplomatia economica trebuie sa fie unul dintre pilonii de baza pentru internationalizarea companiilor, intotdeauna am reusit acest efort de a avea impreuna cu noi companii. Ultima comisie mixta cu Egiptul am avut-o acum, precenta am avut-o in 2018-2019, in mandatul anterior pe care l-am avut, intre timp nu s-a mai intamplat nimic. In afara memorandumurilor de la guvern la guvern au fost contracte semnate de companiile romanesti in Egipt. CIS Gaz a semnat un contract pentru a face partea de conectare la retelele de gaze a diversilor clienti de acolo. Nu este insa singurul exemplu", spune Stefan Radu-Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, in cadrul conferintei ZF Cele mai dinamice companii din Romania.

El sustine ca sprijinul statului in extinderea unor companii pe alte piete din Europa si din lume este, pe alocuri, esential. Astfel, fara diplomatie economica, intrarea jucatorilor locali pe alte piete ar fi foarte greu sau chiar imposibil.

"Acestea sunt lucruri pe care statul, prin diplomatie economica, le face si trebuie sa le faca mai apasat. Trebuie sa fie regula ca intotdeauna ca atunci cand vorbim despre discutii de la guvern al guvern, mediul economic sa fie bine reprezentat si, zic eu, si mediul universitar. Trebuie sa cream piata si pentru forta de munca calificata, sa gasim solutii pentru formarea profesionala a acestora", mai spune el.

Cu toate acestea, Romania mai are 83 de atasati comerciali in intreaga lume, cu 40% mai putini ca in 2010. Declinul este pus de reprezentantii Ministerului Economiei pe seama masurilor severe de austeritate din mediul institutional, potrivit informatiilor obtinute anterior de ZF.

Stefan Radu-Oprea este de parere ca Romania are cateva oportunitati pe care nu ar trebui sa le rateze in aceasta perioada, pe de o parte, avantajele oferite de mixul energetic al Romaniei si investitiile facute in aceasta industrie, iar pe de alta parte, pozitia geografica a Romaniei si proximitatea fata de Ucraina, care ii va permite ca la un moment dat sa contribuie semnificativ la reconstructia statului vecin dupa incheierea razboiului.

Ce a mai spus Stefan Radu-Oprea:

¬ In 2019, in ultima zi a presedintiei noatre, semnatura mea si a Romaniei se afla pe acordul comercial si de investitii cu Vietnamul, o piata de 100 milioane de locuitori, iarasi a trecut o perioada de timp in care nu am stiut sa profitam de oportunitatea creata. Anul acesta, a fost premierul Vietnamului la invitatia premierului Romaniei, s-a deschis piata Vietnamului pentru piata de pasari din Romania.

¬ Am reusit sa deschidem pentru sase piete din zona Golfului pentru produsele agricole, pentru grau, pentru carne de pasara. Astazi, daca mergeti in Abu Dhabi, veti gasi Cocorico in galantare. Am deschis retelele de hypermarketuri si supermarketuri pentru produsele romanesti, sunt unele exemple care, zic eu, ca se pot tranforma in exemple de buna practica. Pepenii de la Braila ajung in Polonia.

¬ Cateva raspunsuri sunt diplomatia economica si sustinerea pentru cresterea si internationalizarea prin garantii si postgarantii. Astazi, IMM Invest, din cate stiu eu, jumatate din creditele pentru IMM-uri sunt sustinute cu garantie si postgarantie de la FNGCIMM, deci implicarea statului roman. Este o masura de ajutor de sprijin pentru mediul de afaceri din Romania.

¬ Oportunitatea pe care o are Romania astazi, uitandu-ma la raportul Draghi, acest raport este o analiza diagnostic foarte buna, un document al Comisiei Europene, stabileste astazi niste adevaruri. Inainte vorbeam si stiam cu totii ca unul dintre motivele pentru care companiile europene pierd competitivitate este pretul scump al energiei. Astazi, raportul Draghi stabileste un adevar, cu totii stim ca acesta este una dintre cauzele principale pentru care pierdem competitivitate. Daca ne uitam la raportul Draghi, vedem ca atunci cand vorbim de autonomia strategica economica a Europei, vedem ca se pune accent pe industrii care nu mai erau atat de prezente sau pierdeau piata intr-un ritm accelerat, ca urmare a competitiei din Asia sau din Turcia. Vorbim de industria otelului, ciment, ingrasaminte chimice, despre sticla, despre industria energointensiva. Daca ne uitam cu atentie, vedem oportunitatea pentru Romania, care va insemna unicitate in peisajul UE, Romania fiind singurul stat membru care va avea avantaje competitive majore.

¬ Aici intervine un mix de energie, s-a semnat iar pentru nuclear, va fi capacitatea de la Mintia, probabil la sfarsitul lui 2026, vom avea 1.700 MW, sper sa se intample si la Iernut lucrul acesta foarte repede. Mixul de energie al Romaniei va fi un mix verde, mai multa productie trebuie sa insemne si pret mai mic.

¬ Al doilea lucru important sunt gazele din Marea Neagra, deja am devenit principalul furnizor de gaze din UE, asta inseamna un avantaj competitiv, daca impreuna, mediul de afaceri si Guvernul Romaniei, facem acele politici publice de sprijinire a investitiilor in companiile care pot aduce valoare adaugata gazului din Marea Neagra.

¬ Al treilea lucru tine de o traditie a Romaniei care inseamna industria de petrol si gaze, avem foarte multe sonde care pot sa primeasca astazi, din punct de vedere geologic, pot sa stocheze carbon. Este o tehnologie care se dezvolta.

¬ Mixul acesta de trei componente va da unicitate Romaniei si putem sa discutam in aceste conditii de reindustrializare. Schema de ajutor de stat pentru sprijinul acestor companii vine in sprijinul ideii de reindustrializare si mai avem un lucru de facut care inseamna forta de munca calificata si aici sunt peste 1 miliard de euro din PNRR si de la bugetul de stat pentru invatamantul dual. Sunt lucruri care dau sens reindustrializarii in Romania, plasandu-ne intr-un climatic unic.

¬ Taxarea produselor care includ in procesul de fabricatie poluarea cu carbon va intra si taxarea din 2016, daca aceasta taxa care va scumpi produsele de import vor face ca investitiile in Romania sa fie si mai tentante. Avem un pachet important, o sansa unica in Romania de care depinde cum se va dezvolta economica romaneasca si depinde de Guvern, dar, in acelasi timp, depinde si de capitalul romanesc si de cum vom sti sa cream clusterele.

¬ Cred ca Romania are un foarte mare viitor si depinde de noi felul in care stim sa aducem reindustrializarea de care vorbim astazi intr-o realitate in urmatorii 2-3 ani.

¬ Am semnat primele contracte cu participantii directi pentru primele proiecte de importanta strategiva economica europeana cu trei companii cu capital privat german pentur proiectarea microelectronica, cipuri, circuite pentru industria auto. Este iarasi un element in care putem sa castigam in competitivitate daca dezvoltam acest segment. Mai important decat atat este faptul ca sunt si participanti indirenti, adica toate universitatile tehnice din Romania care vor primi finantare, la companii ajung 190 mil. euro din cele 420 mil. euro cate sunt prinse in PNRR, restul mergand catre universitati pentru dotarea laboratoarelor. Asta inseamna ca vom avea oportunitatea in Romania sa pregatim acei super ingineri care vor sti sa proiecteze partea de cipuri pentru industria auto, eu ii astept si pentru industria de parare.

¬ Trebuie sa ne ultraspecializam in acele domenii in care competitivitatea si creativitatea inginerilor din Romania poate sa faca diferenta.

¬ Este o pozitionare a Romaniei referitoare la prezentarea Romaniei ca hubul logistic perfect pentru reconstructia Ucrainei. Circa 70-80% din graul ucrainean a trecut prin Romania. Este evident ca daca stii cum sa scoti in conditii de siguranta graul, stii cum sa te duci in conditii de siguranta cu oameni si echipamente pentru reconstructia Ucrainei, care incepe din proximitatea Romaniei.

¬ Sa fii cu baza logistica intr-o tara membra NATO si UE reprezinta o oportunitate pentru companiile straine care vor dori sa fie prezente si pentru companiile romanesti care vor sa aiba asociati, parteneri sau au oportunitatea de a gasi parteneri.

¬ Vedeti schema de sprijin Construct Plus care are ca scop, pe de o parte, cresterea capacitatii noastre de a produce materiale pentru ca astazi importam prea mult uitandu-ne la proiectele majore in infrastructura. Al doilea pas pentru ca piata trebuie sa existe in continuare este sa mergem cu aceste capacitati noi de productie pentru reconstructia Ucrainei. Vom avea cu ce si vom avea si oportunitate din punct de vedere al proximitatii fata de Ucraina. Georgrafia ne este prietena, probabil ca este unul dintre putinele momente din istoria Romaniei cand geografia ne este prietena. Nu mai suntem la limita Uniunii Europene, suntem in centru.

¬¬¬

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare