13.02.2025, 10:34 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a inregistrat 239 de tranzactii anuntate in 2024, cu o valoare totala estimata de 5,9 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de PwC Romania.
Comparativ cu anul 2023, piata de M&A a inregistrat o crestere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare si energia.
"Piata romaneasca de M&A a fost intr-o efervescenta continua de la pandemie. Desi anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) si nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investitii, atat volumul, cat si valoarea pietei de M&A au crescut, atingand nivelul pre-pandemic al anului 2019. In 2025, ne asteptam sa avem din nou macar un megadeal care sa contribuie la o crestere substantiala a valorii totale a pietei romanesti de M&A", spune Cornelia Bumbacea, Partener Tranzactii PwC Romania.
Din cele 239 de tranzactii anuntate anul trecut, au fost incheiate efectiv 175 de tranzactii, in valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023.
Durata medie de incheiere a unei tranzactii a fost anul trecut de 125 de zile, cele mai mari perioade de finalizare a tranzactiilor inregistrandu-se in sectorul serviciilor financiare (283 zile), in cel al bunurilor de consum (191 zile) si in IT&C (197 zile), prin prisma aprobarilor necesare din partea reglementatorilor sau a conditiilor suspensive incluse in contractele de vanzare, arata analiza PwC.
"Chiar daca investitorii par mai reticenti din cauza contextului macroeconomic si geopolitic incert, estimam ca piata de tranzactii din Romania ar putea sa atinga circa 7 miliarde de euro in anul 2025. Ne bazam previziunile pe lucrurile care se intampla in piata: un megadeal care ar putea fi semnat anul acesta, alte tranzactii semnificative anuntate la inceput de an in industrie, logistica si retail. De asemenea, piata de tranzactii din Romania este corelata cu evolutia produsului intern brut real si, luand in calcul ipotezele date de Comisia Nationala de Prognoza, care estimeaza o crestere a PIB-ului de 2,5% in acest an, credem ca estimarea noastra se poate realiza", a declarat George Ureche, Partener Tranzactii, PwC Romania.
Anul trecut, 85% dintre tranzactii au fost sub 40 milioane de euro, 10% au avut valori cuprinse intre 40 si 100 milioane de euro, si doar 5% au depasit valoarea de 100 milioane euro.
Desi ridica destul de mult nivelul pietei de M&A, mega tranzactiile nu au o pondere foarte mare in piata romaneasca de M&A, asa cum se intampla la nivel global. Intre anii 2020-2023, mega tranzactiile au reprezentat doar 20% din total pietei romanesti de M&A, fata de 60% la nivel global.
Din perspectiva profilului investitorului, 77% dintre tranzactii au fost realizate de investitori strategici, care reprezinta si 84% din valoarea pietei de tranzactii din Romania. Acesta este un semnal ca investitorii strategici fac mai multe tranzactii de valori mari. Fondurile de investitii prezente in Romania incep insa sa devina din ce in ce mai active, au strans fonduri noi si ar putea contribui mai mult la dezvoltarea pietei de M&A din Romania in anii ce urmeaza, concluzioneaza analiza PwC Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
13.02.2025, 16:30