×

Zf 24

Sondaj AmCham: Nivelul de apreciere a climatului investitional ramane preponderent pozitiv, chiar...

Sondaj AmCham: Nivelul de apreciere a climatului investitional ramane preponderent pozitiv, chiar daca in usoara scadere fata de 2023,intentiile de investitii in urmatoarele 12 luni indicand increderea in potentialul pietei locale

02.07.2024, 12:01 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Nivelul de apreciere a climatului investitional ramane preponderent pozitiv (46%) in Romania, intentiile de crestere a operatiunilor si planurile de investitii ale companiilor in urmatoarele 12 luni indicand increderea in potentialul pietei locale, arata un sondaj realizat de AmCham Romania.

Astfel, 46% dintre companiile participante la sondaj au acordat un calificativ bun si foarte bun climatului investitional, similar cu nivelul de apreciere din anul optimist post-pandemic 2021 si mult peste anul 2019 (36%), insa in scadere de la 51%, cat a fost in anul 2023.

Perspectiva pozitiva este sustinuta de rezultatele de business realizate in linie cu nivelul estimat in ceea ce priveste veniturile (63%) si investitiile (51%). Pentru anul 2024, companiile anticipeaza performante similare, cu doar cateva procente mai putin in ceea ce priveste cresterea, pe toate cele trei paliere, inclusiv numar de angajati.

"Romania este cea mai buna destinatie de investitii din regiune. Acesta este mesajul pe care AmCham il transmite cu fiecare ocazie catre potentiali investitori si ne bazam pe optimismul membrilor, pe rezultatele de business pozitive si pe planurile lor de a investi in continuare. Principalele ancore de incredere raman statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene, membru al NATO si perspectiva de aderare la OECD, in timp ce, din punct de vedere al planurilor de afaceri si al randamentului investitiilor, cele mai convingatoare avantaje sunt capitalul uman, dimensiunea pietei, calitatea infrastructurii digitale si, foarte important, cadrul fiscal. Acest aspect este semnificativ intrucat nivelul de impozitare si cadrul fiscal nu doar atrag investitii, dar sunt esentiale pentru ca acestea sa se dezvolte si sa genereze prosperitate. Pe fondul masurilor fiscale de anul trecut, care nu au avut ca efect reducerea deficitului bugetar, sistemul fiscal revine intre principalele ingrijorari ale mediului de afaceri, context in care reiteram sustinerea AmCham Romania pentru mentinerea sistemului cotei unice de impozitare, in continuare cea mai potrivita varianta pentru stadiul de dezvoltare si complexitate al economiei Romaniei" a declarat Presedintele AmCham Romania, Cristian Sporis.

In ceea ce priveste cele mai apreciate conditii de piata, calitatea infrastructurii digitale se situeaza pentru al saselea an consecutiv pe prima pozitie, cu 60%, urmata de calitatea capitalului uman, care creste ca importanta si ca procent cumulat fata de editiile anterioare. Foarte apreciate sunt alte doua conditii apropiate primelor doua si anume calitatea infrastructurii cibernetice si competentele digitale, regasite la populatia activa in piata muncii.

In contrast, topul celor mai putin apreciate conditii de piata este stabilit prin calificativele de 'slab & precar' acordate de companiile participante la sondaj. Pe primele 3 pozitii se afla, in aceeasi ordine, conditiile care atrag cele mai mari nemultumiri. Cu 78%, calitatea infrastructurii de transport surclaseaza in continuare debirocratizarea, care ramane pe locul 2 cu 72%, urmate de calitatea infrastructurii de sanatate (70%). Mai mult de jumatate dintre respondenti apreciaza slab & precar predictibilitatea cadrului de investitii si politica economica si industriala.

"Vrem sa atragem atentia ca lista de masuri economice si politici publice prioritare rezultata din aceasta editie a sondajului reflecta, mai degraba, nevoia de interventii care sa imbunatateasca acele conditii de piata ce reprezinta inca o frana pentru dezvoltarea companiilor si a economiei, in ansamblu. Alaturi de investitii in infrastructurile critice, care ramane prioritatea principala, de mentinerea unui sistem fiscal competitiv si de reducerea impozitarii pe munca, de digitalizarea serviciilor publice, membrii AmCham considera important pentru anul 2024 si un grad ridicat de absorbtie si utilizare a finantarii europene, disponibile inca la un nivel record si de care Romania nu va mai beneficia prea mult timp, odata ce va atinge un anumit prag de convergenta cu Uniunea Europeana. Desi inclusa pentru prima data ca optiune in editia din acest an, mai mult de jumatate dintre respondenti au indicat ca fiind foarte necesara cresterea calitatii sistemului de educatie. De ani de zile, mediul de afaceri semnaleaza nevoia de reforma in educatie si de calibrare a sistemului cu dinamica si cerintele din economie si se implica in moduri foarte concrete, inclusiv cu investitii substantiale de CSR, pentru a sustine aceasta schimbare. Atat cantitatea, dar si calitatea absolventilor de la toate nivelurile sistemului de educatie au un impact socio-economic direct. Educatia este una din cauzele structurale ale deficitului de forta de munca din prezent, dar sunt mai multe solutii ca educatia sa devina un vector real de crestere si valoare adaugata la nivel individual, comunitar si societal," a declarat Daniela Nemoianu, Vice-presedinte AmCham Romania.

Pentru prima data in ultimii anii, sondajul AmCham reflecta o usoara relaxare a tensiunii din piata muncii. Procentul celor care au apreciat piata muncii drept tensionata, adica se confrunta si cu dificultatea de a gasi angajati calificati, dar si cu cresteri de costuri, a scazut de la 94%, la 88%.

"Aceasta relaxare este, mai degraba, rezultatul restructurarilor din unele industrii, a investitiilor in automatizare si mai putin rezultatul masurilor care sa adreseze cauzele structurale. In continuare, majoritatea companiilor au dificultati sa gaseasca angajati calificati, in timp ce resimt presiuni din ce in ce mai mari pe bugetele de personal. Apelul nostru pentru interventii care sa remedieze deficitul ramane la fel de ferm, pentru a evita ca tensiunea din piata muncii sa devina un factor de risc macroeconomic. Companiile aloca deja resurse importante pentru a depasi atat provocarile care tin de mediul economic national, precum cresterea poverii fiscale, evolutia inflatiei, cresterea cheltuielilor fixe, adancirea deficitului bugetar si gradul ridicat de indatorare, dar si de tendintele globale care au impact asupra afacerilor, cum sunt AI, conflictele militare, sau alinierea la obiectivele de sustenabilitate," a declarat Dinu Bumbacea, Vice-Presedinte AmCham Romania.

In ceea ce priveste finantarea, 91% dintre companii, fata de 86% anul trecut, apeleaza la fondurile proprii, urmate de imprumuturile de la actionari, si acestea intr-o usoara crestere, mentionate in mixul surselor de finantare de catre 69% dintre respondenti. Ponderea imprumuturilor de la banci ramane la un nivel similar cu 2023. Fondurile europene sunt o optiune pentru 28% dintre respondenti, procent semnificativ mai mic decat cel cumulat in editia anterioara. Alte surse de finantare, precum pietele de capital si private equity, sunt o optiune pentru mai putin de 10% dintre respondenti, in timp ce ajutorul de stat, pentru prima oara prezent in sondaj, a fost indicat de 11% dintre companii. Doar 17% anticipeaza scaderi ale costurilor de finantare, 38% se asteapta la cresteri, iar 45% cred ca vor suporta costuri de finantare la acelasi nivel cu anul 2023.

Intentiile de investitii ale companiilor in Romania raman intr-un trend pozitiv: 72% dintre companii si-au planificat investitii in 2024.

Consolidarea companiilor in Romania face posibila si deschiderea acestora catre alte piete, prin investitii externe si exporturi. Dintre companiile participante la sondaj, aproape jumatate au facut acest pas - 9% dintre toti participantii la sondaj au si exporturi si investitii, 9% au doar investitii, iar 26%, ambele.

Dintre masurile fiscal bugetare adoptate anul trecut, sondajul AmCham a inclus o evaluare a impactului taxei de 1% pe cifra de afaceri. Astfel, 39% dintre cele peste 100 de companii posibil afectate de masura, tinand cont ca aceasta se aplica doar companiilor cu o cifra de afaceri de peste 50 milioane EUR, au indicat un impact semnificativ si foarte semnificativ.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare