×

Accesează
contul existent

Profesii

Top 50 cei mai mari angajatori privati din Romania. 27 au facut angajari, 23 au concediat

Top 50 cei mai mari angajatori privati din Romania. 27 au facut angajari, 23 au concediat

26.08.2024, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ 28% dintre companiile din clasament sunt din comert ¬ In total, 12 companii din top 50 sunt din industria auto, fie din fabricarea autoturismelor, fie din fabricarea de componente auto ¬ Sase dintre cei mai mari angajatori din Romania sunt din sectorul de informatii si comunicatii.

Top 50 cei mai mari angajatori din Romania in anul 2023 este dominat de companiile din comert si de cele din industria auto, arata datele centralizate de Bridge-to-Information, o platforma de analiza a datelor.

Datele analizate in clasament sunt doar la nivel de companii, nu de grupuri. Asadar, numarul de angajati prezentat in top nu reprezinta numarul consolidat pentru toate companiile din grup. De exemplu, Carrefour, Dacia, Continental si Leoni au la nivel consolidat un numar mult mai mare de angajati.

Per total, companiile incluse in top 50 cei mai mari angajatori au avut anul trecut un numar cumulat de 282.752 de angajati, in crestere cu aproape 3.600 de angajati de la an la an.

Din datele analizate de ZF reiese ca pe primele pozitii in clasamentul celor mai mari angajatori sunt Kaufland, Dedeman si Automobile Dacia, care au avut, cumulat, aproape 38.000 de angajati anul trecut.

Sectorul de comert ramane dominant in ceea ce priveste numarul de angajati, cu Kaufland, Dedeman, Lidl, Mega Image si Profi in topul clasamentului. Totusi, se vad variatii semnificative intre aceste companii. De exemplu, Kaufland si Lidl au inregistrat cresteri ale numarului de angajati, in timp ce Dedeman si Profi au avut scaderi in 2023 fata de 2022. De altfel, Profi a avut cea mai mare scadere a numarului de angajati din top 50, de 27,5%, cu un minus de 3.770 de salariati de la an la an. Per total, 28% dintre companiile din clasament sunt din sectorul de comert.

Per total, 27 dintre cele 50 de companii incluse in clasament au inregistrat cresteri ale numarului de salariati in 2023 fata de 2022. Cele mai mari cresteri ale numarului de angajati dintre companiile din top 50 au fost inregistrate de Supercom, o companie din Bucuresti care se ocupa cu colectarea deseurilor, cu un plus de 68,3% in 2023 fata de 2022, urmata de Tehnostrade, companie de constructii din Bacau detinuta de antreprenorul Dorinel Umbrarescu, cu o crestere de 39,3% a numarului de angajati de la an la an, si Leoni Wiring Systems Arad, cu un plus de 20,2% in 2023 fata de 2022.

Compania Leoni Wiring Systems Arad administreaza fabricile de cablaje auto din Arad, Beius (Bihor), dar si pe cea din parcul industrial Bumbesti-Jiu, judetul Gorj, un proiect demarat de germani pe piata locala in 2017, cand Leoni a preluat spatiul in care a functionat producatorul italian de anvelope Pirelli. Anul 2024 poate veni cu scaderi ale numarului de angajati pentru grupul din care face parte compania. Grupul Leoni, care produce cablaje pentru industria auto si are 12.000 de angajati in mai multe fabrici din tara, a anuntat anul acesta ca inchide fabrica din Ludus, judetul Mures, unde lucreaza 200 de oameni care pot scapa de pierderea locului de munca daca aleg mutarea la Arad sau Bistrita-Nasaud, acolo unde fabricile au nevoie de salariati.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare